SANACIJA KLIZIŠTA U JABUKOVCU

Klizište u Jabukovcu, koje se na površini od četiri hektara aktiviralo krajem minule godine, odnevši deo puta i ozbiljno ugrozivši okolne kuće, uskoro bi trebalo da bude podvedeno nameni, bar u meri koja neće dodatno ugrožavati stanovništvo, a sve zahvaljujući angažovanju Jabukovčanina, dr Radivoja Petrikića, jednog od najpoznatijih advokata u Beču.

Dr Petrikić, poznati dobrotvor i humanista, nedavno je uručio Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Jabukovcu vatrogasno vozilo, dar grada Beča, što će jabukovačkim vatrogascima koji pokrivaju teritoriju ovog, ali i sela Vratna, Dupljane, Urovica, Malajnica, Štubik i Plavna, znatno olakšati rad, budući da su na ovoj teritoriji požari, naročito u letnjem periodu, prilično česti. Dr Petrikić sam finansira i radove na delu sanacije ovog aktivnog klizišta, čija dubina dostiže i do pet metara, a izvodi ih zaječarsko Preduzeće za puteve.

Za sada nije poznato koliko će koštati ovi radovi, budući da se sanira deo oko takozvanog starog puta koji je najviše stradao kada se u nekoliko navrata zbog obilnih padavina aktiviralo ovo klizište. Meštanima je zbog urušavanja ovog puta bio čak i zabranjen prilaz lokaciji, iz bezbedonostih razloga, dodatno izazvanog i činjenicom svakodnevnog rizika od padanja bandera u tom delu sela, zbog čega je isključena i ulična rasveta.

Inače, projekat sanacije klizišta i puta sa tehničkom kontrolom u Jabukovcu, vredan oko 1,2 miliona dinara izradio je, na inicijativu lokalne samouprave, novosadski „Hidrozavod DTD“ AD. Njime je predviđena sanacija klizišta na površini od oko hektar i po, s tim što bi sanacija po ovom projektu detaljnije i sadržajnije rešila problem, s tim što bi uz drenažu, izradu šipova i ostalih rešenja koštala više desetina miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *