SELO ILINO SVE ATRAKTIVNIJE ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA

Pre desetak godina u selu Ilino je osnovano kulturno-umetničko društvo „Ilinsko vrelo“, nazvano po izdašnom izvoru hladne vode, koji je jedinstven na području Boljevca.  KUD je tada okupljao samo decu, ali je vremenom prerastao u ozbiljno folklorno društvo, koje danas ima sedamdeset članova, od najmlađih predškolaca do veterana. U rad društva su se uključili mladi iz Boljevca i drugih sela, a osim tradicionalne crnorečke igre, u KUD-u posebno neguju instrumentalnu muziku i izvorno pevanje.

U vreme kad je u ovom selu Turistička organizacija Boljevac otpočela uređenje etno kompleksa i kada je otvorena zavičajna kuća vajarke LJubinke Savić Grasi, rođene u Ilinu, na inicijativu KUD-a „Ilinsko vrelo“ organizovan je prvi Sabor dečjeg stvaralaštva, koji je tokom desetogodišnjeg trajanja postao značajna kulturno-turistička manifestacija opštine Boljevac. Sabor se svake godine organizuje početkom avgusta i okuplja dečje folklorne ansamble iz svih krajeva Srbije.  Ove godine Ilino je dobilo još jednu manifestaciju, a reč je o međuokružnom takmičenju seoskih koreografisanih folklornih društava.

-Zahvaljujući našem radu i uspešnim nastupima na folklornim manifestacijama širom zemlje, Savez amatera Srbije nam je ponudio da ove godine budemo domaćini međuokružne smotre seoskih koreografskih folklornih grupa, odnosno kvalifikacionog takmičenja za republičku smotru, koja se održava u Kličevcu kod Požarevca. Uz veliko razumevanje od strane lokalne samouprave, koja nam je finansijski pomogla, kao i mesne zajenice Ilino, uspeli smo da u kratkom roku organizujemo ovu smotru. Ove godine učestvuju četiri društva iz Rudne Glave, Sikola, Velikog Izvora i mi kao domaćini. Planiramo da od naredne godine uvedemo i druge sadržaje i okupimo više KUD-ova – kaže Mikica Milanović, rukovodilac KUD-a „Ilinsko vrelo“.

Selo Ilino inače ima osamdesetak žitelja, ali zahvaljujući naporima lokalne samouprave, Turističke organizacije, kao i Mesne zajednice, koja je inicirala uređenje seoskog doma kulture i čitavog prostora u centru sela, ovo mesto postaje sve atraktivnije za razvoj seoskog turizma. U poslednjih nekoliko godina, ovde je izgrađeno više novih objekata, namenjenih gostima i turistima koji vole odmor u netaknutoj prirodi.

Manifestacije poput Sabora dečjeg stvaralaštva i upravo održanog takmičenja KUD-ova istočne Srbije, doprineće još boljoj prepoznatnjivosti Ilina na turističkoj mapi opštine Boljevac.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

One comment on “SELO ILINO SVE ATRAKTIVNIJE ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA

  1. Poštovani,
    Nadam se da će tek sada, zahvaljujući Kovidu – 19 u Srbiji doći do razvoja svesti o seoskom turizmu, što je prvi uslov da bi se ovaj vid turizma razvijao i doneo koristi čitavoj zemlji.
    Pozdrav,
    Diplomirani turizmolog u penziji
    Branislav Bajagić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *