„SENI“ SUTRA NA BORSKOM JEZERU

Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije organizuje sutra, 23.09. 2020. godine 28. SENI Republičke sportske igre, koje će se šestu godinu održavati na Borskom jezeru, na košarkaškim terenima hotela „Jezero“.

Svečano otvaranje SENI 28. Republičkih sportskih igara Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije (SPIKS), kojeg čini mreža od 28 udruženja sa teritorije Srbije,  na sportskim terenima hotela „Jezero“ na Borskom jezeru počeće u 9,30 sati. Na svečanom otvarnju, učesnicima će se obratiti gradonačelnik Grada Bor, Aleksandar Milikić, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, Mihailo Pajević, kao i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako su saopštili iz ovog udruženja, takmičenje se održava 28. godinu zaredom sa ciljem promocije sporta među osobama sa povređenom kičmenom moždinom i aktivnog učešća osoba sa invaliditetom u životu zajednice.

-Ove godine se takmičenja odvijaju u izmenjenom obliku zbog potrebe prilagođavanja situaciji nastaloj zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane korona virusom, tako da se ove godine takmičenja odvijaju samo u atletici i šahu. U redovnim okolnostima, takmičenja se izvode i u stonom tenisu, streljaštvu i pikadu.
Prijavljeno je 15 ekipa iz 15 lokalnih udruženja iz gradova širom Srbije ali sa smanjenim brojem takmičara u odnosu na prethodne godine tako da očekujemo učestvovanje oko 80 takmičara, uglavnom korisnika invalidskih kolica. Ove godine nismo zvali gostujuće ekipe saveza paraplegičara iz regiona.
Po otvaranju, slede takmičenja u atletskim bacačkim disciplinama: bacanje kugle, bacanje koplja, bacanje diska, bacanje čunja i koplja. Istog dana, u popodnevnim satima u hotelu „Jezero“ održaće se takmičenje u šahu, kojim se ujedno završava takmičarski deo igara, kao i premijera filma Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije- „Košarka u kolicima“ i projekcija filma „Futog SMILE“. Na svečanoj večeri biće proglašeni pobednici i uručena priznanja najboljima,čime će igre biti zvanično zatvorene – navodi se u saopštenju.

Ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije i Inpharm Co. d.o.o. sa brendom SENI i pojedinačni donatori.

Republičke sportske igre su centralni događaj SPIKS i lokalnih udruženja i ujedno najmasovnije okupljanje osoba sa invaliditetom, uglavnom korisnika invalidksih kolica na jednom mestu sa teritorije Srbije. Takmičari mogu biti samo članovi SPIKS, odnosno članovi koji imaju povređenu kičmenu moždinu.
Lokalna udruženja, pre formiranja svojih ekipa, održavaju kvalifikacije za takmičenje na Igrama.Ove godine nam ekipe dolaze iz Beograda, Čačka, Kragujevca, Niša, Paraćina, Smedereva, Šapca, Užica, Novog Sada, Rume, Sombora i Zrenjanina.

-Od svog osnivanja 1991. godine, SPIKS organizuje Republičke sportske igre na kojima se okupe ekipe udruženja koje se takmiče u atletici, stonom tenisu, pikadu, šahu, streljaštvu a jedno vreme i u košarci u kolicima.Igre su sportsko rekreativnog karaktera. Mnogi na igre dolaze zbog druženja i rekreacije, razmene iskustva i informacija koje se tiču invaliditeta, a drugi dolaze da bi oprobali svoje kapacitete u sportu, da bi se susreli i razgovarali sa našim paraolimpijcima radi daljeg profesionalnog treniranja i bavljenja sportom. Novopovređenim članovima koji dolaze prvi put na Igre, ovo je prilika da se prvi put susretnu sa većim brojem osoba sa povređenom kičmenom moždinom i da u razgovoru i druženju sa ljudima sličnih životnih prilika, vide da nisu sami i tako podignu nivo svog samopouzdanja, ali i da razmene praktične informacije koje se odnose na invalidnost-dodaje se u saopštenju.

Na našim Igrama su prethodnih godina učestvovali paraolimpijci, stonoteniseri: Nada Matić, Borislava Perić Ranković, Mitar Palikuća, Goran Perlić; atletičari: Draženko Mitrović, Miloš Zarić, Miloš Mitić, Željko Dimitrijević; strelci: Laslo Šuranji, Živko Papaz, Dragan Ristić. Danas su nosioci brojnih svetskih i evropskih priznanja. Među takmičarima, i ove godine će učestvovati i naši proslavljeni paraolimpijski reprezentativci, Draženko Mitrović, Željko Dimitrijević, svetski rekorder u bacanju čunja, Nebojša Đurić i Miloš Zarić, svetski prvak u bacanju koplja.

Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije redovno, kroz svoje programe, podržava takmičenja u stonom tenisu, a ima i formirane lige u šahu i streljaštvu. Sport se neguje među našim članovima i ima vrlo važnu ulogu u rehabilitaciji i socijalizaciji.
Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije – SPIKS je republički savez koji okuplja 29 članica- udruženja osoba sa oštećenjem kičmene moždine sa područja Srbije i ima oko 1 200 evidentiranih članova. Osnovan je 15.10.1991. godine sa ciljem preduzimanja zajedničkih akcija i inicijativa od zajedničkog interesa za članice i članstvo SPIKS. Misija SPIKS je stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom i puno uključivanje osoba sa invaliditetom i njihovih udruženja u život zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *