„SESALAČKA PEĆINA 2020”

Sva organizovana dešavanja koja po svom kvalitetu i sadržini privlače veliki broj turista, vezana su za manifestacioni turizam. Manifestacije imaju sve važnije mesto među savremenim turističkim proizodima Srbije, i imaju sve bitniju ulogu u odabiru turističkih destinacija koje svojom atraktivnošću privlače sve veći broj turista tokom godine. U tom pravcu i treba iskoristiti sve prirodne i prostorne pogodnosti. Manifestacioni turizam u Sokobanji sve više zauzima značajnu ulogu pored već razvijenog zdravstvenog turizma. Kao takav, stiče određenu tržišnu afirmaciju kroz organizovanje kulturno zabavnih i drugih manifestacija.

– Turistička organizacija u saradnji sa Opštinom Sokobanja kvalitet boravka turista upotpunjuje i organizacijom manifestacija. Jedna od najstarijih je Međunarodni festival „Prva harmonika Srbije“ koja traje punih 56 godina i organizuje se u avgustu. Ništa manje vredne su druge manifestacije koje se u Sokobanji organizuju tokom godine: „Sabor svečanosti“, „Sveti Jovan Biljober“, „ Zlatne ruke“, „Maraton želja“, „Banjsko zabavno leto“ koje traje 100 dana-naglasio je LJubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

I u Strategiji održivog razvoja opštine Sokobanja za period od 2015. do 2025. godine najveće investicije u Sokobanji očekuju u cilju razvoja turizma.

Sve atraktivnija je i Regionalna planinarska akcija „Sesalačka pećina 2020”, koja je ove godine u organizaciji Planinarskog kluba „Ozren”, održana je 13. juna. Učesnici , u zavisnosti od svojih afiniteta i kondicije, mogli su da biraju da li će se kretati malom ili velikom stazom.

Mala staza je dužine 11,5 kilometara, uspon 360 metara, spada u lake staze i pogodna je za sve uzraste. Velika staza je dužine 16,5km, uspon je 730m i spada u srednje zahtevne.Učesnici velike staze peli su se i do vrha Tumbe, koji se nalazi na 842 metara nadmorske visine, odakle se pruža lep pogled na sve okolne planine.

Okupljanje planinara bilo je 13. juna u 8 časova kod Doma kulture u Sesalcu. U 9:15 akcija je zvanično otvorena, a u 9:30 planinari su krenuli put cilja. U okviru akcije svi učesnici obišli su Sesalačku pećinu koja je osvetljena i uređena za posetioce u dužini od 200 metara.

Sesalačka pećina obiluje pećinskim nakitom – stalaktitima i stalagmitima i travertinskim kadama. Kroz pećinu teče reka ponornica koja ponire u njenom predvorju. Sesalačka pećina je poznata i po jednoj od najvećih kolonija slepih miševa na Balkanu. U blizini pećine nalazi se i veštačko jezerce, koje su meštani izgradili pregrađivanjem Sesalačke reke.

Na kraju akcije za sve planinare upravo na lokalitetu Sesalačke pećine, koji je uređen za turiste, organizovan je ručak.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Sokobanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *