SLATINJANI ZABRINUTI ZA OPSTANAK SELA

Prezentacija Nacrta prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika „Čukaru Peki“ koja je održana juče u tri borska sela Brestovac, Metovnica i Slatina izazvala je burne reakcije i nezadovoljstvo građana, posebno Slatinjana, koji će, kako tvrde, teritorijalno najviše i biti pogođeni projektom novog rudnika.

– Kao potpredsednik Saveta MZ Slatina upoznat sam Nacrtom prostornog plana budućeg rudnika. Mogu da kažem da meštani Slatine nisu zadovoljni ovim projektom,jer ste na prezentaciji imali prilike da vidite gde se nalazi naše selo, između dva jalovišta koja će prašinu da nanose u selo kao i između dve, sada već zagađene reke. Imamo dobru saradnju sa kompanijom Rakita, ali ona se mora dići na viši nivo kako bi naša deca živela u zdravoj sredini-kaže Vojkan Pavlović, potpredsednik Saveta MZ Slatina.

Zabrinutost meštana Slatine uglavnom se odnosila na to kakav će biti uticaj rudarenja na životnu sredinu.

-Jedina dobra stvar u celoj ovoj priči je volja Gradske uprave i gradonačelnika da razgovaraju sa nama, jer ne vidim drugih povoljnosti. Meštanka Slatine sam 56 godina. Radila sam i u službi i obrađivala baštu, moji stari su se ovde bavili zemljoradnjom i stočarstvom i od toga tek sada možemo da se oprostimo načisto, jer je u bašti sve belo-smatraJasmina Radulović,meštanka Slatine.

Iz borske Gradske uprave ipak uveravaju da će sve procedure biti u skladu sa zakonom.

-Naši građani su dobili priliku da ukažu na sve probleme i iznesu sugestije koje imaju. Stručne službe su evidentirale sva pitanja koje će biti stavljena kao primedbe grada i poslate ministarstvu. Ne zaboravite da smo pre nekih godinu i po dana kada je bio predrani uvid dali 17 sugestija koje su bile i osnov za izradu ovog plana. I ovoga puta ćemo dati sve primedbe i sugestije koje se tiču kvaliteta života naših sugrađana, vodićemo brigu i o njima, ali i o samom projektu. Evidentno je da će rudnik imati uticaja na životnu sredinu, ali ono što ćemo mi tražiti je da se ispune svi standardi izgradnje i otvaranja samog rudnika kao i rešavanje otpadnih voda – naglašava Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Milikić je dodao da je pored predstavljanja pomenutog plana, obilazak seoskih mesnih zajednica samo nastavak redovnih razgovora sa meštanima svakog utorka, pri čemu je u Brestovcu i Metovnici najviše primedbi bilo na snabdevanje električnom energijom.

Javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene ekploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu rudnika „Čukaru Peki“ počeo je 03. jula i trajaće do 01. avgusta do kada će zainteresovani građani moći da upute primedbe na ovaj nacrt Ministarstvu građevine ili Odeljenju za urbanizam Grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *