(VIDEO) SOKOBANJA – MESTO ZDRAVOG ŽIVOTA

Ljubinko Milenković

Jedno od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji je Sokobanja. Turizam koji je itekako razvijen u ovom mestu počiva  na zdravstvenom turizmu.

-Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije koji kazuje da devet stanovnika na planeti zemlji diše i udiše nečist vazduh,  a tek svaki deseti stanovnik udiše čist vazduh puno toga govori i o Sokobanji, jer je njena najveća blagodet  upravo čist vazduh.  Kada imate takvu situaciju, svako iz ovih ili onih razloga dolazi da bi poboljšao svoje zdravstveno stanje. Ako govorimo o pacijentima koji su ovde na rehabilitaciji i koji koriste banjske usluge i terapiju to je zastupljeno oko 35 odsto. Međutim, mnoge porodice po preporuci lekara iz urbanih sredina upravo dolaze radi prevencije u Sokobanju, i želje da aktivno uživaju u svemu onome što ona pruža – kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije opštine Sokobanja.

Sokobanja je smeštena u kotlini između četiri planina: Rtanj, Devica, Ozren i Bukovika. Specifična mikroklima, čist vazduh,  visoka koncentracija negativnih jona koja oslobađa organizam štetnog pozitivnog naelektrisanja čini da boravak u Sokobanji deluje potpuno preventivno na ljudski organizam.

-Podaci takođe govore da u Srbiji kod dece uzrasta od 4 do 14 godina incidenca od astme je sedam odsto, što znači da sedmoro od 100 deteta oboli od te bolesti, a u Sokobanji 0,55 posto, odnosno nijedno dete na 100 ili tek jedno na 200 deteta što dovoljno govori i opravdava sve preporuke lekara da se boravi u Sokobanji što duže, makar tri nedelje tokom godine – dodaje Milenković.

Umirujuće dejstvo kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, odsustvo aerozagađenja, lekovute vode samo sun eke od prednosti zbog kojih se sve više turista opredeljuje da što češće boravi baš u ovom mestu.

– Specifičnu mikroklimu diktiraju četiri planine i sama kotlina između kojih se Sokobanja nalazi i specifična ruža vetrova. Prema naučnim podacima iznad kotline se susreću mediteranska i karpatska klima koje diktira na stanje takve specifične klime. Ozren je planina koja je po svojoj površini najšumovitija u Srbiji jer je 95 odsto pod šumom, tu je planina Device i Rtanj koji je sa sokobanjske strane pod livadama i bogat je lekovitim biljem. Posebno je interesantno da je Sokobanja deklararacijom iz 1991. godine proglašena prvom ekološkom opšiinom u Srbiji a švajcasrka agencija  je pre 11 godina sertifikovala područje opštine organskim tako da  sva sirovina iz prirode koja se ubere u skladu sa kvotama ministarstva ima pečat organske sirovine, što sve govori da je ovo zdravo mesto u svakom smislu – dodaje Milenković.

Projekat „Zdravstveni turizam-čudesna moć Sokobanje“ sufinansira opština Sokobanja. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *