SREDNJOŠKOLCI PONOVO KAO PODSTANARI

Majdanpečki srednjoškolci, učenici Gimnazije „Mile Arsenijević Bandera“ i Tehničke škole, novu školsku godinu neće započeti u svojoj, već zgradi Osnovne škole „12.septembar“. Prošle godine rekonstruisanu zgradu srednjih škola očekuje druga faza rekonstrukcije za koju se priprema projektno tehnička dokumentacija za koju su, nakon sprovedene javne nabavke, zaduženi „Krip inženjering“ Beograd i „Quiddita“ Beograd.

Postojeće stanje srednjoškolske zgrade površine dve i po hiljade kvadratnih metara je loše, jer je objekat građen po skeletnom sistemu, sa spoljašnjim zidovima obloženim fasadnom ciglom, a nosećim stubovima koji vire kao ukrasni delovi fasade. Objekat je hladan, ima velike gubitke toplote, a kondenzacija stvara veliku materijalnu štetu na podovima, plafonima, zidovima, instalacijama…Uz druge intervencije, zolacija fasade bi većinu problema trebalo da reši.

U međuvremenu, gimnazijalci će tokom nove školske godine nastavu pohađati u smeni sa osnovcima, dok će učenici Tehničke škole biti u suprotnoj smeni.

Ove školske godine, Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Donjem Milanovcu biće jedna od 210 u Srbiji u kojima će biti realizovan pilot – projekat  jednosmenske nastave. Glavni cilj ovog projekta Ministarstva prosvete je pružanje dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika, kroz različite modele obogaćenog jednosmenskog rada u osnovnoj školi.

Zajednička karakteristika svih obrazovnih ustanova u ovoj opštini je dalje smanjenje broja učenika. Osnovna škola “Velimir Markićević” je proletos iškolovala 45 svršenih osmaka, a upisala 40 prvaka, u OŠ “Vuk Karadžić” osnovnu školu su završila 42 učenika, a prvi razred upisalo je 28 mališana, Osnovna škola “12.septembar” imala je 18 osmaka, koliko i prvaka, rudnoglavska škola “Branko Perić” će startovati sa 14 prvaka, a ispratila je 23 svršena osnovca, dok OŠ “Miladin Bučanović” ima samo sedam prvaka, a prošlu školsku godinu završilo je 13 osmaka.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Majdanpek. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *