STANOVI ZA 20 IZBEGLIČKIH PORODICA

U Negotinu su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, Džon Jang iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru svečano uručili ključeve novih stanova za 20 izbegličkih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa koji se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansira se u najvećem sredstvima Evropske unije.

-Svi mi, koji smo gledali preko Drine na vaše patnje, a potom i slušali vaše ispovesti, ne možemo da budemo ravnodušni na užase i lična stradanja kroz koja ste prošli. Mnogima odavde su koreni sa tih prostora, kao i puno rođaka. To je sve naša zajednička, srpska muka. I zato zaista treba slaviti ovako radosne dane – rekao je u Negotinu, Ivica Dačić, inače predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, koji je simbolično ispred nove zgrade u Pikijevoj ulici u Negotinu zasadio i kosovski božur.

Srbija, inače, u Regionalnom stambenom programu učestvuje sa 25.3 miliona evra. Ta davanja se u prvom redu odnose na zemljište i prateću infrastrukturu u lokalnim samoupravama u kojima se grade stanovi za izbeglice.

-Opština Negotin je dala svoj doprinos u izgradnji novih 20 stanova u pripremi terena i uređenju saobraćajnice u vrednosti od 10 miliona dinara-istakao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Ovo je, inače, četvrti potprojekat Regionalnog stambenog programa vredan 18,7 miliona evra, od čega je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *