SUBVENCIJE ZA STOČARSTVO

Grad Bor i ove godine nastavlja da subvencioniše stočarstvo a poljoprivrednici mogu dobiti sredstva za nabavku priplodne junice i omatičene priplodne ovce. Lokalna samouprava odobrava povraćaj 60 odsto sredstava od vrednosti priplodnog grla.

-Konkurs se odnosio na kupovinu priplodne junice i omatičene priplodne ovce. Danas potpisujemo rešenja sa 14 poljoprivrednika, od kojih se polovina odlučila za nabavku priplodnih junica a preostalih sedmoro za kupovinu omatičenih priplodnih ovaca. Uslov je nabavka najmanje jedne junice i najmanje 10 ovaca od čega najviše 300 hiljada dinara grad vraća sredstava– kazao je Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća.

On je naglasio da će najverovatnije biti otvoren još jedan konkurs na koji će moći da se javi još zainteresovanih poljoprivrednika za nabavku priprlodnih grla.

-Očekujemo da će se naredne godine još više novca izdvojiti za razvoj poljoprivrede.  Od svih predviđenih mera, najviše interesovanja je bilo za nabavku mehanizacije.  Potrošen je novac za tri mere : za kosačice, odnosno za nabavku  mehanizacije za spremanje stočne hrane, za mehanizaciju za obradu zemlje i za prskalice odnosno za mehanizaciju za zaštitu bilja. Imamo i subvencije za preradu voća i mleka, tu ima par njih koji su se prijavili i ta mera će trajati dok bude novca. Za veštačko osemenjavanje je bilo izdvojeno četiri milona dinara.  Za sadnice će krenuti konkurs od 18 avgusta, i mesec dana biće rok za prijavu, a u te svrhe je opredeljeno ukupno tri miliona dinara od čega  grad vraća 60 odsto od vrednosti investicije-dodao je Repedžić.

Prošle godine se za Fond za poljoprivredu izdvajalo 15 a ovogodišnji je 25 miliona dinara.

– Prezadovoljan sam i pozitivno iznenađen kako je grad reagovao da pomogne poljoprivrednicima.  Kupio sam 11 ovaca, od čoveka iz Gornjanja, sa našeg područja i  vraćaju mi 180 hiljada dinara. Ima interesovanja za stočarstvo  i mislim da je ovog puta ova mera dobro urađena. Još uvek se malo premišljaju  ljudi,  jer je ranije je bilo nekih prevara pa se plaše  toga, ali ovaj put sam zaista iznenađen kako se radi, jer vam neko  vraća novac za ono što kupite, što nama puno znači – kaže Velimir Jepuranović, poljoprivrednik iz Šarbanovca na Timoku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *