SVAKI PETI DINAR IZ BUDŽETA ZA TOPLE RADIJATORE

Dragan Popović

Majdanpek je opština koja procentalno i srazmerno broju stanovnika ima, verovatno, najveća izdvajanja iz budžeta za daljinsko grejanje koje koristi otprilike četvrtina ukupnog broja stanovnika. To je posledica opredeljenja za grejanje isključivo na mazut, preskupi energent, koji bi, ako se sve bude odvijalo po planu već naredne godine trebalo da bude zamenjen drvnom sečkom.

Prema rečima Dragana Popovića, predsednika Opštine Majdanpek zabeleženim na prošlonedeljnoj sednici Opštinskog veća, od početka 2019.godine 187 miliona dinara iz opštinskog budžeta usmereno je za nabavku mazuta, 37 miliona za remont kotlova i zamenu toplovoda u ulici Mali sokak, odnosno intervencije na mreži. Kako to predstavlja više od petine opštinskog budžeta, ocenio je da nema mesta nezadovoljstvu korisnika daljinskog grejanja prema lokalnoj samoupravi, ni potrebe da korisnici putem društvenih mreža i kroz dopise najavljuju isključenja sa toplovodne mreže, jer će to biti moguće isključivo u skladu sa važećom odlukom, odnosno,  uz saglasnost svih stanara. Na istom skupu Popović je najavio da će, a ove nedelje je već raspisana javna nabavka za projektovanje, nabavku, isporuku i montažu opreme za rekonstrukciju i dogradnju postojeće kotlarnice kotlom na drvnu sečku.

Cilj projekta je, kako se navodi rekonstrukcija postojeće kotlarnice u smislu dogradnje dela kotlarnice na biomasu kojom bi se izvršilo integrisanje u postojeći sistem toplane i sa postojećim kotlovima činila system kombinovane toplovodnovrelovodne kotlarnice na biomasu, odnosno drvnu sečku i mazut sa ciljem supstitucije potrošnje. Proizvodnja toplotne energije koja se koristi za podmirivanje potreba za grejanjem potrošača na teritoriji grada predviđeno je da se obavlja radom baznog kotla na biomasu i time pokrije velikim delom potreba za toplotnom energijom. Novoprojektovani kotao na biomasu bi sa termičkim akumulatorom bio bazni .

Usvojeno je da termička snaga kotla bude 7MW, a pored izgradnje kombinovane kotlarnice, u planu je postavljanje sistema sa izmenjivačima toplote svaki snage po 8MW za isporuku toplotne energije gornjem i donjem delu grada.

Efekti korišćenja biomase imaju značaj sa aspekta raspoloživosti veelikog prirodnog resursa drvne sečke, a osim toga, primenom ovog goriva smanjila bi se emisija štetnih gasova i time doprinelo zdravijoj životnoj sredini.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Majdanpek. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *