SVE MANJE ĐAKA

U prvi razred osnovnih škola na teritoriji opštine Negotin ovog septembra krenulo je tek 206 đaka prvaka, od kojih 127 u tri gradske škole. Kontiniurani pad broja dece ne čudi imajući u vidu decenijski negativni prirodni priraštaj i depopulaciju stanovništva.

Iako i podaci republičkog zavoda za statistiku iz godine u godinu beleže surovu i alarmantnu statistiku po kojoj se u ovom regionu Srbije rađa znatno manje dece nego što umire stanovnika, priča o belog kugi, čini se, nije krenula sa mrtve tačke.

Broj dece u osnovnim školama iz godine u godinu drastično opada. U ovu školsku godinu je upisano skoro celo odeljenje manje nego prošle godine, a da se stanje godinama pogoršava, pokazuje i podatak da je osamdesetih godina skoro svaka od 10 osnovnih škola u opštini imala jedno do četiri odeljenja prvaka i to sa optimalnim brojem đaka, do 30.

Skoro sa nevericom gleda se i na podatke da je u 19. veku ovaj kraj imao više đaka nego beogradski. Prema istraživanju istoričara Miloša Petrovića, godinu 1854. sa više đaka dočekao je samo prostraniji Požarevački okrug. Brojem od 1006 učenika Krajinski okrug zauzeo je visoko drugo mesto od tada postojećih 18 okruga. Između ostalog, bio je ispred Šabačkog, Kragujevačkog, Smederevskog okruga, ali i ukupnog broja Beogradskog okruga i Varoši Beograd.

Ni podaci o ukupnom broju dece u osnovnim školama nisu ništa bolji. Svake godine škole u Negotinu upišu bar po jedno odeljenje manje. Iako je odliv đaka kontinuiran već deceniju, zbog upisa u druge, atraktivnije škole, mahom medicinske, ekonomsko-trgovinske i druge, ove godine je iz Negotina u druge gradove Srbije otišlo dvadesetak učenika – zbog sporta.

-Imamo dobru decu, ali nam je odliv talentovanih sportista veliki. Nažalost deca napuštaju grad što se ranije nije dešavalo jer smo u sportu bili konkurentniji sa drugima. Ja to gledam kroz manjak kadrova u  Negotinu koji bi na vrhunskom nivou radio sa tom decom. Smatram da naša opština treba da se pozabavi kadrovima. Otišla su nam deca da igraju stoni tenis u Zrenjanin, Novi Sad, košarku u Nišu, Beogradu, odbojku u neke druge sredine. Moramo da našoj deci obezbedimo uslove da ovde radi sa mladima i u onakvim uslovima kakve njima nude sa strane – kaže Miloš Petrović, profesor fizičke kulture.

Demografi upozoravaju da, za sada, nema naznaka da će negativni trend biti zaustavljen, jer je prirodni priraštaj negativan, a veoma visok je i stepen migracija stanovništva u inostranstvo.

Zanimljivo je kako mladi vide svoju budućnost, u zavičaju ili u inostranstvu. Upravo su se time, kroz projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost” bavili u Kreativnom udruženju “Nego”  kroz anketu koju su popunjavali učenici svih negotinskih srednjih škola. Njih 32, 37 odsto je reklo da bi posle školovanja želelo da ode u inostranstvo, a svega 15,82 odsto da ne bi otišlo.

“Kao najčešći razlozi zbog kojih bi mladi žele da odu u inostranstvo u najvećem broju anketiranih, čak 55,39 odsto je nezaposlenost, a zatim u 43,88 odsto želja da se živi u uređenoj državi. Čak 40,28 odsto anketiranih je reklo da u inostranstvo žele da odu jer su “izgubili nadu da se nešto može promeniti”, a njih 40, 28 odsto smatra da imaju bolju perspektivu preko granice”, navode u Udruženju “Nego”.

„Ovaj medijski sadržaj sufinasiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *