SVE VIŠE PČELARA NA PODRUČJU BOLJEVCA

Prvo udruženje pčelara na području Boljevca, formirano je daleke 1923. godine. Tradicija proizvodnje meda se sačuvala do danas, ali tek u poslenjih nekoliko godina ova delatnost dobija sve veći zamah.

  Prema procenama odeljenja za poljoprivredu opštine Boljevac, proizvodnjom meda se  bavi više od hiljadu i po pčelara, a u poslednje vreme je sve više mladih proizvođača koji se opredeljuju za pčelarstvo. Pre dve godine je registrovano još jedno udruženje pčelara, tako da proizvođači meda planiraju u narednom periodu da zajedničkim snagama nastupaju na tržištu i što je još važnije, da svoje proizvode organski zaštite.

-Tome doprinose i povoljni uslovi za pčelare, s obzirom na površinu i gustinu naseljenosti, tako da se pčelinjaci smešteni na terenima gde nema upotrebe hemiskih sredstava, pa pčelari ne moraju da sele svoja društva. Zbog povećanog interesovanja za pčelarstvo, mi smo ove godine u opštinskom Fondu za poljoprivredu uveli i podsticajne mere za ovu oblast i trudićemo se da narednih godina još više stimulišemo proizvođače meda- kaže Slađan Đimiš, predsednik Skupštine opštine Boljevac.

Osim direktnih podsticajnih sredstava koje dobijaju proizvođači meda, iz Fonda će biti izdvojena sredstva i za unapređenje rada udruženja i pružena pomoć u proceduri zaštite geografskog porekla i organske proizvodnje meda na ovom području.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *