TESTIRANJA NA ANTITELA NA KORONA VIRUS I U BORU

Testiranje na antitela na korona virus moguće je uraditi i u Boru i na lični zahtev a do sada su rađena ova testiranja i zdravstvenih radnika. Ovo je nedavno na konferenciji za novinare potvrdila dr Vesna Radosavljević, direktorica Doma zdravlja u Boru.

– Interesovanja za testiranje na antitela ima, može i na lični zahtev, rađena su i antitela svih zdravstvenih radnika koji su hteli da se testiraju. Imali smo dva pozitivna slučajeva na IGM antitela, dok su za IGG antitela bili u redu rezultati.  Urađeni su kontrolni testovi koji su pokazivali da je test negativan, odnosno da nisu zaraženi Covidom-19. To se radi u Mikrobiologiji i urađeno je preko 30 testova  i nijedan test nije bio pozitivan posle kontrolnog brisa-kazala je dr Radosavljević.

Ona je dodala da iako je situacija u Boru trenutno pod kontrolom  da i dalje ne bi trebalo da bude opuštanja.

– Maske i dalje trebaju da budu osnov pogotovu ako se nalazimo u nekim zatvorenim prostorijama, ukoliko ulazimo u objekte namenjene za kupovinu i da se poštuje socijalna distanca na udaljenosti od metar i po-dodala je dr Radosavljević.

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru je naglasio da svaki bolesnik pre prijema u bolnicu treba da ima urađena IGM i IGG antitela, osim hitnih slučajeva gde se po prijemu rade rezultati.

– Ako je neko pozitivan je na IGM antitela,  reč je o akutnoj infekciji, odnosno na skorašnji kontakt sa virusom  i onda se po algoritmu radi bris na PCR. Ukoliko je negativan ili postoje samo IGG antitela  to znači da je nekad u životu osoba bila u kontaktu sa korona virusom i onda se ne radi PCR analiza. Obaveza ustanove je da pre prijema elektivnog programa bolesnika koji nisu hitni da obavezno donesu rezultat antitela-kazao je dr Joksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *