“TOPLANA” ZA TRI MESECA ISKAZALA GUBITAK OD 175 MILIONA DINARA

Odbornici Skupštine grada Bora  usvojili su na nedavno održanoj sednici predlog odluke o pokretanju postupka poveravanja obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Bora. Na početku sednice potvrđen je mandat odborniku Aleksandru Bačiloviću.

Na sednici je, između ostalog,  usvojen i predlog zaključka o usvajanju informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja na koji se primenjuje Zakon o javnim preduzećima a čiji je osnivač grad Bor za period od 01.01.2020 godine do 31.03.2020 godine, kao i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na program o izmenama i dopunama programa poslovanja „Toplana“ i subvencija tog preduzeća za ovu godinu, „Zoološki vrt“ i subvencija tog preduzeća za ovu godinu, a usvojen je i predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o usvajanju cenovnika usluga korišćenja posebnog parkirališta JP za stambene usluge za ovu godinu. Kako je objašnjeno na sednici za period januar –mart, „Toplana“ je iskazala gubitak od oko 175 miliona i 101 hiljada dinara, „Vodovod „ gubitak od 16 miliona i 821 hiljada dinara, „3.oktobar“ gubitak od 14 miliona i 068 hiljada dinara,  JKP za stambene usluge ostvarilo je dobit od šest miliona i 833 hiljada dinara, “Bogovina” gubitak od 512 hiljada dinara, Zoo vrt gubitak od 393 hiljade dinara i “Biznis inkubator centar” 120.000 dinara dobitak.

Odbornik Miki Janošević je naglasio da je javni sektor pred kolapsom.

-Ne zanima me ko je bio na vlasti 2001., 2006. godine i ko je šta prodavao, koliko vidim niko nije odgovarao.  Ne mogu da verujem da je JKP „3.oktobar“ u gubitku. Doći će blokada računa i ostaće ljudi bez plate.  Gubitak u javnom sektoru je preko tri milijarde a to je jedan i po gradski budžet. Problem je veliki i ne vidim izlaz iz ove situacije – rekao je Janošević.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je kazao da po prvi put posle 2000.godine postoji rešenje i za „Toplanu“ i za „Vodovod“.

-Stanje u „Toplani“ i „Vodovodu“ je nastalo pre više od 10 godina. Prvo rešenje za Toplanu je izgradnja novih manjih Toplana. Lokacije su određene u ulici „Jovana Dučića“ i naselju Novi gradski centar. Studija je završena, dobili smo građevinske dozvole za dve nove toplane.  Danas grad Bor ima ozbiljne partnere koji pomažu u rešavanju ovih problema.Za „Vodovod“ je završena treća visinska zona, urađena studija i projekat, dato je Kancelariji za javna ulaganja da se krene sa radom a i pre toga smo započeli da problem rešavamo sami. Cena grejanja mora da bude manja a grejanje mnogo efikasnije i to će biti kad se završi projekat – kazao je Milikić.

Između ostalog , usvojeni su i izveštaji o radu Gradske uprave Bora, Narodne biblioteke, Muzeja rudarstva i metalurgije, Centra za kulturu, Sportskog centra, Predškolske ustanove Bambi, Doma zdravlja, Turističke organizacije, svi za prošlu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *