TREĆI PROTEST U BORU ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

Saša Stanković, odbornik u Skupštini grada Bora predao je danas zahteve menadžmentu kompanije Serbia Zijin Copper Bor, Gradskoj upravi, Borskom okrugu, Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Ministarstvu rudarstva i energetike zbog aerozagađenja u gradu Boru.

Kako se navodi u zahtevima, od kompanije Ziđin se traži da javno putem sredstava informisanja obaveste građane o načinima i dinamici rešavanja problema aerozagađenja i dovedu zagađenje na zakonski propisane mere. Od Gradske uprave zahteva se hitno donošenje kratkoročnog akcionog plana, utvrđivanje odgovornosti u gradskim službama zbog čega nije ispoštovan Zakon o zaštiti vazduha, i da izveste javnost dokle se stiglo sa realizacijom lokalnog ekološkog plana. Od Ministarstva za zaštitu životne sredine traže da saopšte koje su mere preduzeli po pitanju sprečavanja aerozagađenja, i protiv lokalne samouprave zbog nedonošenja kratkoročnog lokalnog akcionog plana, kao i od ministarstva rudarstva da se preduzmu mere iz njihove nadležnosti u cilju sprečavanja zagađenja vazduha, a od načelnika Borskog upravnog okruga da prati zakonitost rada i da obavesti ministarstvo ako neka lokalna samouprava ne izvršava svoje zakonske obaveze.

-U ime oko 800 potpisnika peticije protiv aerozagađenja podneo sam nadležnim institucijama zahteve građana. Svima je dat rok od deset dana da učine neophodno kako bi se zaustavilo prekomerno zagađenje vazduha. Ukoliko ne dobijemo nikakve odgovore radikalizovaćemo proteste – kazao je odbornik Saša Stanković.

Oko stotinak Borana danas je prošetalo od Doma kulture do topioničke kapije gde su blokirali prilaz vozila na sat vremena.

-Ovde smo da zaustavimo trovanje naše dece. Tražimo da nadležne institucije rade svoj posao. Ukoliko bude potrebe radikalizovaćemo proteste, tako što ćemo se okupiti ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministartsva rudarstva i energetike a takođe, blokiraćemo i ulaz ispred zgrade Direkcije bivšeg RTB i kod topioničke kapije. Nakon toga slede i krivične prijave nadležnim institucijama – dodao je Stanković.

One comment on “TREĆI PROTEST U BORU ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

  1. zabrint kaže:

    bolje spreciti nego leciti . imam predlog za sprecavanje nastanka bolesti .. za disanje makar zdravog vazduha u kucama i stanovima pomozite nama gradjanima sa 100 eura i da kupimo ruski ambilife da se spasimo od zagadjenja makar u kucama ako ne mozemo napolju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *