U BORBI ZA NATALITET

U okviru sufinansiranja mera populacione politike grad Bor izdvaja značajna sredstva za pomoć nezaposlenim porodiljama do detetove navršene prve godine života, kao i za jednokratne novčane pomoći porodiljama koje se isplaćuju za prvo, drugo i treće dete.

Boranka  Nevena Krasić (29) koja je nedavno dobila drugo dete devojčicu, ističe da ove vrste pomoći puno znače svim majkama, naročito onima koje nisu u radnom odnosu.

-Pohvaljujem odluku da grad pomaže nezaposlene porodilje, jer to zaista puno znači. Mnogo para odlazi na pelene, na dohranu za bebu, na ostale proizvode koji su neophodni, tako da svima puno znači ova pomoć. Dešava se da dođu žene da se porode a nemaju pampers za dete kad se rodi. Tako da ono što izdvaja država a pored toga i grad u vidu finansijske pomoći znači puno svim ženama – kazala je Krasićeva.

Nevena je rodila devojčicu Lilijanu, tešku 3050 grama , dugačku 51 cm. Porođaj je kako ističe prošao bez ikakvih problema.

-Pored Lilijane imamo još jednu devojčicu. Suprug radi, dok sam ja bez posla. Radim pomalo honorarno preko interneta. U skorije vreme ne planiramo još dece, videćemo ukoliko i ja nađem posao, možda se nekad odlučimo i za treće dete. Smatram da treba pomoći naročito majkama koje su zaista u lošoj finansijskoj situaciji i ne mogu najosnovnije stvari za bebu da priušte – dodaje Krasićeva.

Iz budžeta grada Bora je za pomoć nezaposlenim porodiljama prošle godine je utrošeno oko 33,87 miliona dinara, od čega je 147 majki ostvarilo pravo na ovu vrstu naknade, koje su primale mesečno po 15.000 dinara, do detetove navršene prve godine života. U okviru jednokratne novčane pomoći porodiljama, majke za prvo dete dobijaju 20 000, za drugo 40 000 a za treće i četvrto 70 000 dinara. Ovu vrstu pomoći prošle godine ostvarilo je 295 porodilja i izdvojeno je oko 12,97 miliona dinara.

Grad Bor pomaže i porodicama za vantelesnu oplodnju, dodeljuje se i novogodišnji paket za prvorođenu decu u Novoj godini, a sredstva se izdvajaju i za poklone za đake prvake i za kupovinu besplatnih udžbenika za decu od prvog do četvrtog razreda.

Redakcija „Timočkih“

Projekat „Natalitet-alarm za budućnost Bora“ sufinansiran je od strane grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *