U KLADOVU PREDSTAVLJEN IPA PROJEKAT „TAJNE SREDNJOVEKOVNIH TVRĐAVA“

Na pres konferenciji u kladovskoj vili „Ruža“ predstavljen je projekat „Tajne  srednjovekovnih tvrđava“ koji se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija -Srbija, koji kofinansira Evropska unija ukupne vrednosti  760.462 evra. Projekat koji se odnosi na rekonstrukciju Malog grada koji je 1524. godine podignut u srednjovekovoj tvrđavi „Fetislam“  realizuju opština Kladovo, kao vodeći partner i opština Drobeta Turnu Severin kao partner.

– Projekat „Tajne srednjovekovnih tvrđava“ je važan za prekogranični region jer se od njegove realizacije  očekuje afirmacija turističkih potencijala u Dunavskom regionu, odnosno u Kladovu na srpskoj i u Drobeti Turnu Severin na rumuskoj strani. Uvereni smo da će doprineti turističkoj ponudi opštine Kladovo u kojoj smo u 2019. godini ostvarili 75.000 noćenja, a naš cilj je da dostignemo 200.000 noćenja. Zato želimo da revitalizacijom  tvrđave „Fetislam“ dobijemo novi turistički proizvod koji će biti od koristi putnicima namernicima, ali i našim sugrađanima za koje je oduvek srednjovekovna tvrđava  stari grad-naglasio je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo.

Na pres konferenciji prezentovane su informacije o ciljevima, očekivanim rezultatima i aktivnostima projekta i resursima koji će biti korišćeni.

-Opšti cilj projekta je promovisanje i povećanje turističke ponude u sektoru prekograničnog područja, što podrazumeva formiranje novog prekograničnog turističkog brenda,  povezivanjem tvrđava „Fetislam“ i“Severin“. Rok za završetak projektnih aktivnosti je 21 mesec – kazala je Luminica Carmen Tanasesku, član projektnog tima Drobeta Turmu Severin.

Rekonstrukcija Malog grada između ostalog podrazumeva revitalizaciju kula, bedema sa vojnim putem, barutane, severozapadne kapije sa mostom, kao i uvođenje dekorativne rasvete koja će doprineti kvalitetnijoj prezentaciji tvrđave Fetislam u noćnim uslovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *