U KNJAŽEVCU ODRŽAN 58. FKMS

U Knjaževcu je od 25. do 31. jula održan 58. Festival kulture mladih Srbije. Zadatak Festivala je da promoviše prave vrednosti i mlade podstiče na stvaranje, kazao je, otvarajući najdugovečniju manifestaciju ovog tipa u Srbiji i na Balkanu, predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić.

-Nekada, kada je stvaran ovaj festival, svako selo, svako preduzeće, imalo je kulturno – umetničko društvo. Okupiti sve njih bilo je, pretpostavljam, veliko zadovoljstvo. U današnje vreme, pokušavati ponavljati program od pre 50, 60 godina, bilo bi nemoguće i potpuno prevaziđeno. Kultura u Srbiji zarobljena je između naleta šunda i kiča, s jedne i između onih koji su kvazi tumači kulturnih vrednosti, a da im za tu laskavu titulu nije dala za pravo nijedna njihova diploma, umetničko delo, ili kulturni rezultat. Upravo želeći da negde u međuprostoru nađemo ono što će odgovarati današnjem vremenu, kreiramo programe zadnjih festivala. Dokaz koliko festivali zadnjih godina vrede je i sve veći broj posetilaca –kazao je Đokić.

Posebna priznanja za doprinos Festivalu uručena su ove godine Zvonimiru Pavkoviću i Vukoslavu Ristiću. Na otvaranju, nastupili su studenti Muzičke akademije u Beogradu: pijanistkinja Danica Dujaković, flautistkinja Mila Dobrosavljević, violinistkinja Anja Rajić i naš mladi Knjaževčanin Sava Božinović na gitari. Otvorena je i izložba dela  studenata umetničkih akademija iz Beograda i Niša.

Drugi program Radio Beograda i Festival kulture mladih Srbije proglasili su Saru Stanojević iz Beograda najboljom pesnikinjom 58. FKMS. Njoj je pripalo priznanje “Timočka lira“. Prvu pesničku zbirku predstavio je Đorđe Rabrenović, prošlogodišnji dobitnik ove pesničke nagrade.

Prvi put na Festivalu kulture mladih Srbije birao se Talenat broj jedan. Malo takmičenje okupilo je na gradskom trgu devojčice koje se bave plesom i pevanjem, a titulu najtalentovanije ponela je Milja Stojanović. Celovečernji koncert održali su učenici Muzičke škole “Predrag Milošvić“, dok je za najmlađe i njihove roditelje organizovan Detinjstvo fest.

Na letnjoj pozornici u Gurgusovačkoj kuli, pred nekoliko hiljada gledalaca koncerte su održali Severina, Saša Matić i bend “Neverne bebe“.

Festival je završen projekcijom filmova na platou Doma kulture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *