U SOKOBANJI 32. STRUČNI SASTANAK PREVENTIVNE MEDICINE TIMOČKE KRAJINE

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja  u hotelu Moravica u Sokobanji održava se 32. po redu  Stručni sastanak preventivne medicine Timočke Krajine, koji je počeo 14. i trajaće do 17. maja. Ovaj međunarodni simpozijum okupio je ove godine veliki broj stručnjaka  iz Srbije i inostranstva.

– Od prošle godine je skup dobio širu dimenziju i prerastao u simpozijum sa međunarodnim učešćem. Teme su posvećene promociji zdravlja, prevenciji bolesti, higijeni i zaštiti životne sredine, mikrobiologije i epidemiologije. Naučni skup sve više dobija na značaju što potvrđuje činjenica da je ove godine zabeležena rekordna posećenost, nakon što je  pristiglo oko 60 radova, što je impozantan broj u odnosu na ranije seminare. Sve skupa ukazuje na  sve veću zainteresovanost profesora čiji je fokus preventiva u svom delokrugu rada -kazala je  Slađana Ristić, direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara.

Na skupu je bilo reči da se od njegovog osnivanja 1988 godine, sastanak  odvija kroz četiri sesije: javno zdravlje i stanovništvo, higijena i zašitita životne sredine, epidemilogija javnog zdravlja i mikroorganizmi i ljudi.

– Ovogodišnji međunarodni simpozijum oplemenio je veliki broj učesnika iz Beča, Austrije, Rumunije, Hrvatske , Bosne, Republike Srpske i Srbije. S obzirom da se delatnost Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara proteže u svim opštinama i gradovima Borskog i Zaječarskog okruga, cilj je da sva mesta imaju podjednako ravnomernu zastupljenost u organizaciji ovakvih skupova kao i da budu upoznati sa svim  aktivnostima koje sprovodimo preko Saveta za zdravlje i naših zdravstvenih ustanova na teritoriji oba okruga – dodala je Slađana Ristić.

S obzirom da je optimalan nivo zdravlja u zajednici moguće postići samo zajedničkom akcijom zdravstvenog  sa drugim sektorima društva, međunarodni simpozujum sve više dobija na značaju pa pored lekara u radu učestvuju i  sociolozi, psiholozi, demografi, inženjeri. Na skupu je naglašeno da od 2012. godine Stručni sastanak preventivne medicine Timočke krajine postaje akreditovan domaći simpozijum pri lekarskoj komori Srbije i neizostavan partner u implementaciji nove zdravstvene politike.

– Već treću godinu zaredom uspešno sarađujemo sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara kada je reč o ovom simpozijumu. Novina ove godine je uvođenje radionice na kojoj ćemo zajedno sa učenicima srednjih škola, nastavnicima i školskim psiholozima, raditi na temama od značaja za javno zdravlje kao što su prevencija korišćenja opojnih supstanci. Sa druge strane uvodimo više naučnih radova naučnika iz Praga, sa Medicinskog univerziteta u Beču, psihoterapeuta iz Bukurešta sa ciljem da zaposlenima u Zavodu za javno zdravlje ukažemo  na mnoge teme i pokažemo trendove u inostranstvu za koje postoji šansa da se i u Srbiji uspešno razvijaju, kada je javno zdravlje u pitanju. Inostrani trendovi se odnose na rad u prevenciji sa mladima a ne na kažnjavanje i sankcionisanje. Reč je o programu koji smo predstavili prošle i pretprošle godine koji radimo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, a koji se u Beču sprovodi 27 godina i doveo je do toga da javnost i  informisanost mladih ljudi utiču na drastično smanjenje procenta korišćenja opojnih droga bez pojave smrtnih slučajeva – rekao je dr Goran Mitulović, sa Medicinskog univerziteta u Beču.

 On je naglasio da je cilj da se u budućnosti uvedu moderne metode, analitike koje se koriste u analiziranju probe iz klasičnog domena javnog zdravlja a odnose se na mikrobiloške probe sa znatno manjim troškovima i boljim rezultatima.

-Bilo je reči i o mogućnostima klasične laboratorije koje postoje u svakom zdravstvenom centru u Srbiji, brzi skrining na opojne droge i novih psihoaktivnih supstanci i verujem da će zdravstveni radnici razmisliti o tome da neke od ovih metoda uvedu u svoje tokove rada – dodao je dr Mitulović.

 Na otvaranju skupa dobrodošlicu učesnicima je uputio  predsednik opštine Sokobanja Isidor Krstić, Slađana Ristić direktorka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara i predsednik Naučnog odbora prof dr Zoran Milošević sa Instituta za javno zdravlje iz Niša.

Odličnu saradnju sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara pohvalila je i dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice Sokobanja.

  – Ovaj sastanak je jako bitan  jer daje značaj prevenciji bolesti. Predavanja su se , između ostalog, odnosila i na  pušenje gde moram da naglasim da je naša ustanova jedina institucija koja se bavi  prevencijom pušenja i imamo razvijenu školu za odvikavanje od pušenja- kazala je dr Milanović.

Ovaj međunarodni simpozijum održava se u organizaciji Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara,  Medicinskog fakulteta- Univerziteta u Beču, Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Batut” iz Beograda, Instituta za javno zdravlje Niš, Medicinskog fakulteta- Univerziteta u Nišu, Geografskog fakulteta- Univerziteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta -Univerziteta u Zagrebu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *