USPEŠNO IZVEDENE PRVE OPERACIJE KILE LAPARASKOPSKOM TEHNIKOM U BORU (VIDEO)

Na Odeljenju hirurgije Opšte bolnice u Boru kod tri pacijenata po prvi put je primenjena nova laparaskopska metoda. Borski hirurzi dr Željko Jovanović i dr Ljubomir Tošić, predvođeni dr Slobodanom Jovanovićem, hirurgom iz Niša uspešno su izveli prve tri operacije ovog tipa gde se uz pomoć kamera ugrađuju mrežice u trbuh.

– Operacije laparaskopskom tehnikom  u rešavanju kile prednjeg  trbušnog zida, kako primarnih tako i postoperacionih kila uz upotrebu posebnih mrežica koje su pogodne za postavljanje u  trbuh uspešno su izvedene po prvi put u Boru. U svetu se smatra da je ovo zlatni standard u rešavanju  problema pacijenata koji poseduju postoperativne  incizione i primarne kile prednjeg trbušnog zida-kazao je dr Slobodan Jovanović, hirurg i zamenik direktora Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Kliničkog centra Niš.

U kliničkom centru u Nišu je do sada izvedeno više od 600 operacija novom laparaskopskom metodom, sa velikim stepenom uspešnosti u odnosu na otvoreni pristup.

– Nema klasičnog reza nego se laparaskopskim putem postavlja mrežica sa zadnje strane  i nema mogućnosti za postoperativnu infekciju.  Naši rezultati govore da je uspešnost ovakvih operacija  veći od 90 odsto dok se kod zahvata otvorenom operativnom tehnikom javljaju komplikacije između 30 i 40 procenata, što je veliki benefit  za pacijente – kaže dr Jovanović..

Dr Ljubomir Tošić, hirurg u opštoj bolnici u Boru naglašava da je kod  operacija kile izvedenih ovom metodom mnogo  brži oporavak pacijenata. U bolnici u Boru se godišnje uradi između 650 i 700 operacija a broj zahvata kada je reč o ventralnim kilama  je do 60.

– U bolnici su pacijenti ranije provodili sedam do 10 dana nakon operacije, nastavljalo se sa kućnim lečenjem i oporavak je trajao  do dva meseca.  Nadamo se da ćemo sada boravak u bolnici trajati najduže četiri dana, i nakon toga još mesec dana kućnog oporavka do potpunog  vraćanja redovnim aktivnostima – kazao je dr Tošić. (u nastavku pogledajte video prilog sa operacije)

Prva operacija kile laparaskopskom tehnikom u Boru

Prva operacija kile laparaskopskom tehnikom u Boru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *