USVOJEN LOKALNI AKCIONI PLAN

Odbornici Skuštine opštine Negotin usvojili su na jučerašnjoj 14. redovnoj sednici Lokalni akcioni plan zapošljavanja, po kojem će lokalna samouprava sa 1,2 miliona dinara finansirati program samozapošljavanja 11 osoba, koje će biti subvencionisane sa po 200.000 dinara, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Za program stručne prakse kod javnog i privatnog poslodavca, koji ima za cilj osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci, iz budžeta je izdvojeno 800.000 dinara. Tokom trajanja programa stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje na ime novčane pomoći i troškova prevoza angažovanim osobama koje imaju diplomu srednje škole isplatiće mesečno po 12.000 dinara, a onima sa visokim četvorogodišnjim obrazovanjem po 16.000 dinara.

Odbornici su usvojili i Statut opštine Negotin, najviši pravni akt lokalne samouprave, koji je u načelu usaglašen sa izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

-Bitna novina u odnosu na prethodni je da će nakon narednih lokalnih izbora, Opštinsko veće brojati sedam članova plus predsednika i zamenika, a ne kao do sada devet plus dva obrazložio mr Milan Uruković, menja u odnosu na dosadašnji. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi vraćeno je da predsednik Skupštine opštine raspisuje izbore za Savete mesnih zajednica, a kod raspuštanja Saveta ubuduće će se imenovati poverenik, a ne Privremeni savet. Kod izbora za Savete MZ jedinica lokalne samouprave obrazuje prvostepenu i drugostepenu komisiju. Novi Statut predviđa i druge bitne izmene – obrazložio je novinarima nakon sednice mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin.

Usvojena je i odluka o taksi prevozu, koja je usaglašena sa izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i izmene i dopune odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera i spomenika, spomen obeležja, balon hala sportskih namena i nadstrešnica u javnom prevozu, koja je usaglašena sa izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o prekršajima.

Sednicu je, inače, odmah na početku zasedanja napustilo osmoro odbornika Demokratske stranke uz obrazloženje da daju punu podršku protestima na kojima se okupljaju nezadovoljni građani.

Kako je za skupštinskom govornicom obrazložio dr Kristijan Nikolić, šef ove odborničke grupe i predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Negotin, njihovih osmoro od devetoro odbornika, koliko DS ima u negotinskom parlamentu, do daljeg neće učestvovati u radu Skupštine i radnih tela.

-Time ispunjavamo i jedan od zahteva građana na protestima u Negotinu da opozicija napusti skupštinske klupe i dajemo punu podršku protestima – rekao je dr Kristijan Nikolić.

Odluku DS da napusti sednicu lokalnog parlamenta prokomentarisao je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

-Mi smo ovde da sa velikom odgovornošću i uz podršku naroda radimo u korist naših građana. Smatram da je ovakav čin pre svega šamar za narod koji je njima dao poverenje. Odgovornost je toliko velika da mi više nemamo vremena da se bavimo političarenjem – rekao je Veličković i dodao da opozicija od konstituisanja parlamenta nije ni jednog trenutka došla “sa nekim konkretnim predlogom ili kritikom na neki rad”, te da je ova vlast “transparenta i spremna da čuje sve građane, bez obzira kojoj opciji poklonili poverenje”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *