USVOJEN PREDLOG BUDŽETA ZA 2019. GODINU

Gradsko veće usvojilo je, na današnjoj sednici, predlog odluke o budžetu grada Bora za 2019 godinu. Nakon što je predlog budžeta usvojen na sednici od 21. decembra isti zaključak je povučen na jučerašnjoj sednici zbog izmena i dopuna, nakon čega je danas jednoglasno prihvaćen ovaj predlog.

-Za socijalna davanja izdvaja se 150 miliona i u tom delu nije bilo mnogo promena u odnosu na prethodni predlog budžeta. Došlo je do izmene u delu novčane pomoći nezaposlenim porodiljama po navršenoj prvoj godini deteta za šta se izdvaja 37,2 miliona dinara, što su realno utrošena sredstva u ovoj godini . Za kulturu ukupno 101, 084 miliona dinara, u delu tekuće održavanje za dvonamensku salu Doma kulture u MZ Metovnici  predviđen je milion i 750 hiljade dinara. Za Sport i omladinu ima izmena u delu Kancelarije za mlade umesto 3,5 ide 2,7 miliona dinara, za  Sportski centar u likvidaciji 1,2 umesto ranije predviđenih pet miliona dinara, a ukupno za sport se odvaja  177,4 miliona dinara – objasnio je na današnjoj sednici Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

On je naglasio da se za obrazovanje izdvaja  373,4 miliona dinara kao i da nema poromena kada je reč o informisanju.

– Izbačeni su projekti izrade školskih ograda  oko dvorišta što ćemo naknadno rebalansom proširiti u toku godine, za projektno tehničku dokumentaciju za krov za školu u Krivelju dva miliona dinara, kotao u školi u Luci 200 hiljada dinara, na poziciji Predškolske ustanove “Bambi”  šest miliona dinara za završetak obdaništa u naselju NGC jer ćemo na narednoj sednici Skupštine grada preneti na korišćenje objekat i dati mogućnost da  dečija ustanova uradi adaptaciju prostora, odnosno opremanje – dodaje Milikić.

Na sednici je obrazloženo da ima promena i u oblasti zdravstvo gde su predviđena veća sredstva u odnosu na ovu godinu za upošljavanje doktora i medicinskih sestara.

-Obezbeđena su sredstva za rad  10 medicinsjih sestara i šest doktora u odnosu na ovu godinu kada ih je bilo osam sestara i četiri doktora. Za turizam se odvaja  52 miliona dinara, za lokalni ekonomski razvoj 25 miliona dinara, a sredstva za konkurse za udruženja smo vratili na vrednosti iz 2018. godine tako da nevladine organizacije i udruženja za kulturu imaju 1,5 milion dinara, socijalna zaštita je dva miliona i životna sredina million dinara. Za poljoprivredu je predviđeno 25 miliona dinara, tu je umanjen iznos za proces komasacije koji je bio namenjen da se radi u selu Šarbanovac, životna sredina 92,8 miliona dinara. Za saobraćaji  infrastrukturu  488,5 miliona dinara, za  Direkciju za izgradnju u likvidaciji sa pet na 2,4 miliona, a za projektno tehničke dokumentacije za postavljanje vertikalne signalizacije Novi zlotski put million dinara,  za sanaciju mosta na Rekjavici ka brdskom reonu MZ  Slatina million dinara, za sanaciju mosta prema Čujkinom potoku Donja Bela Reka 600 000 i sanaciju mosta MZ Tanda 400 000 dinara.  Za Komunalne delatnosti odvaja se  527 miliona dinara,  za subvencije “Toplani”  umesto predloženih 60 ide 90 miliona dinara, i za energetska efikasnost 36 miliona dinara – rekao je Milikić.

Za sutra je zakazana i sednica Skupštine grada sa početkom u devet časova na kojoj će odbornici razmatrati više od 40 tačaka dnevnog reda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *