USVOJEN PREDLOG BUDŽETA ZA 2019. GODINU

Gradsko veće grada Bora usvojilo je na današnjoj sednici predlog odluke o budžetu za 2019. godinu, koji je  projektovan na 2,6 milijarde dinara.

–  Budžet je koncipiran na dve milijarde i 602 miliona dinara i u odnosu na poslednji rebalans  iz 2018. godine budžet je manji je za 148 miliona i 238 hiljada dinara. Za socijalnu politiku predviđeno je 152 miliona dinara što je 6,6 odsto budžeta i za jedan posto više novca u odnosu na 2018. Uvećana su i sredstva za  izbegla i raseljena lica 31,8 miliona dinara a 2018. je bilo 19,1 miliona dinara. Značajna sredstva su izdvojena i  za socijalnu politiku, za lične pratioce u 2018. godini bilo je 1,4 miliona dinara a naredne godine 4,5 miliona dinara, za personalne asistente ove godine milion i 50 hiljade dinara a u 2019. 3,2 miliona dinara – kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

On je naglasio da je za populacionu politiku izdvojeno 78,7 miliona dinara u 2019, kao i da su za 600 hiljada dinara uvećana sredstva za rad Centra za socijalni rad,a više para se odvaja i za kulturu i sport.

-Za Centar za socijalni rad je odvojeno 15,3 miliona dinara, za  kulturu  97,3 miliona, za sport 200 miliona,za  obrazovanje 441,1 milion dinara što je 15,8 odsto budžeta i više u odnosu na 403 miliona koliko se izdvajalo u 2018. Za oblast zdravstva je predviđeno 44,1 miliona dinara. Dosta smo uvećali sredstva upravo u  oblasti obrazovanja i dečije zaštite.  Neophodno je da  narednih godina  podignemo komunikaciju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i nevladinim sektorom koji se bavi tom oblašću, kako bismo motivisali ljude i radili na podizanju svesti o samozapošljavanju , jer ove godine za meru samozapošljavanje od 100 ponuđenih  mesta uspeli smo da zaposlimo samo 46 ljudi – dodao je Milikić.

Na sednici je rečeno da je za oblast informisanja budžetom predviđeno 30,1 milion dinara što je 1,2 odsto budžeta, dok je 2018. za tu oblast izdvojeno 29,1 milion dinara.

– Za objavu u službenom glasniku 3,7 miliona dinara , objava obaveštenja i oglasa u štampanim medijima 1,7 miliona dinara, obaveštenja i oglasi u elektronskim medijima  1,5 milion dinara, objave tendera,  informisanje i oglasi u lokalnom listu 150 000 dinara, za sednice skupštine je predviđeno sedam miliona dinara, za obaveštavanje o radu organa 10 miliona dinara, za konkurs za informisanje šest miliona dinara, i za troškove, kamate i troškove postupka 200 hiljada dinara – objasnio je Milikić.

Rečeno je i da se za turizam izdvaja 58,3 miliona dinara, za udruženja 8,2 miliona a za zaštitu životne sredine 17,8 miliona dinara.

Većnici su usvojili i predlog poslovnika Skupštine grada Bora.

– Svrha donošenja novog poslovnika je bila da se on uskladi sa izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi a i naš postojeći poslovnik  je glasio na skupštinu opštine a ubuduće Poslovnik skupštine grada Bora. Najznačajnije izmene se odnose na to da je ojačana politička uloga odbornika kako bi vršio svoju odborničku funkciju i uvek smo dužni da mu blagovremeno stavimo na raspolaganje i dostavljamo obaveštenja, tražene  podatke i uputstva za šta je odgovoran sekretar Skupštine ako se odnosi na delokrug rada Skupštine a ako se odnosi na delokrug rada uprave odgovoran je načelnik Gradske  uprave.  Novine su i osnivanje posebnih stalnih radnih tela a to je upravo Savez za praćenje primene etičkog kodeksa, Savet za mlade, Komisija za rodnu ravnopravnost, Korisnički savet itd. Prvi put je poslovnikom predviđeno i osnivanje anketnog odbora – kazao je Slobodan Badža, sekretar Skupštine grada Bora.

Članovi Gradskog veća usvojili su, između ostalog,  i predlog odluke o usvajanju strateškog plana za socijalnu politiku grada Bora za period 2019-2023 godine, predloge odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „3. Oktobar“ i JP za stambene usluge, predloge rešenja o davanju saglasnosti na njihove programe poslovanja i na Statut ustanove Centar za kulturu grada Bora, kao i predlog rešenja o imenovanju Opštinskog saveta roditelja.

Sa dnevnog reda je povučen predlog odluke o lokalnim komunalnim taksama a usvojen je i predlog rešenja o imenovanju v.d. direktora JP za stambene usluge i na tu funkciju je predložen Slaviša Frišković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *