USVOJEN PREDLOG ZA KREDITNO ZADUŽENJE I JEMSTVO ZA TOPLANU

Gradsko veće usvojilo je na današnjoj sednici predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluke nadzornih odbora javnih preduzeća za obezbeđenje sredstava i davanje jemstva za plaćanje energenata za grejnu sezonu 2017/2018 i deo obaveza za 2018/2019 godinu Javno komunalnog preduzeća „Toplana“ Bor. Pred početak današnje sednice gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić uručio je cveće svim prisutnim damama čestitajući im  8. mart, Međunarodni dan žena.

-Na zahtev JKP „Toplana“ nadzorni odbor JP za stambene usluge donelo je odluku o kreditnom zaduženju od 80 miliona dinara sa periodom otplate od 12 meseci bez grejs perioda. Da bi poslovna banka odobrila ovakav kredit neophodno je da se obezbede odgovarajuće jemske garancije u vidu menica, i da se kao garant ovakvog kredita kod poslovne banke pojavi JKP „Toplana“ koje je koristilo energente zbog kojih se i uzima ovaj kredit.  U skladu sa članom 69 Zakona o javnim preduzećima javno komunalno i javno preduzeće može da bude garant jemac za kredit kod poslovne banke ali da bi se zaštitio opšti interes neophodno je da na takvu odluku o pružanju garancija saglasnost da osnivač, u ovom slučaju Skupština grada – kazala je Ljubinka Jelić, načelnica Gradske uprave.

Slaviša Frišković rukovodilac Javnog preduzeća za stambene usluge istakao je da je cilj da Toplana ubuduće redovno izmiruje obaveze oko plaćanja energenta.

-Ovom odlukom oba  nadzorna odbora hoćemo, uz odobrenje Skupštine, da se kreditno zadužimo kod poslovne banke zarad izmirenja dugovanja koje Toplana ima prema dobavljačima. Time ćemo po prvi put uspeti da ove godine  stabilizujemo finansiranje energenata godinu za godinom. To je jako bitno jer ne ulazimo u kreditno zaduženje samo da bi uzeli kredit nego pokušavamo da Toplana i Javno stambeno kao preduzeće koje radi objedinjenu naplatu, nastavi  da ubuduće  plaća nabavku energenata redovno – kazao je Frišković.

Milutin Simić, direktor „Toplane“ naglasio je da ovo preduzeće prošle godine vraćalo kredit iz 2011 godine.

 – Plaćali smo prošle godine kredit iz 2011 godine, iz 2016 godine, i sve te obaveze smo isplatili i  preostala dugovanja ćemo da vratimo kreditom, a onda po prvi put   da krenemo da plaćamo obaveze godinu za godinom – kazao je Simić.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora naglasio je da su i ozbiljna sredstva iz budžeta izdvojena prošle godine za JKP „Toplana“.

-Treba napomenuti da su i prošle godine izdvojena sredstva  iz budžeta  za nabavku energenta, zbog stabilnosti snabdevanja ugljem, a druga stvar je zbog nemogućnosti kupovine energenta od onih konačnih proizvođača, odnosno da ne bismo imali te repove koje vučemo za sobom. Na žalost, ne može se preko noći rešiti nešto što je rađeno u poslednjih 15 i više godina. Toplana se i dalje finansira kreditnim putem preko komercijalnih banaka i to funkcioniše već nekoliko godina ali se ide na to da se plaća ubuduće nabavka energenta redovno – kazao je Milikić.

Usvojeni su i predlozi odluka o priznanjima grada Bora, o javnim raspravama, o zborovima građana, o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose, o obrazovanju korisničkog saveta javnih službi , Saveta za mlade  i Komisije za rodnu ravnopravnost, kao i predlog odluke o mreži javnih predškolskih ustanova na području grada Bora i predlog za promenu poslovnika Skupštine grada Bora.

Usvojeni su i predlozi rešenja o prestanku mandata direktora JKP „3.oktobar“,  i razrešenju v.d. direktora „Vodovoda“ i  JP za stambene uskuge Bor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *