VREDNO NALAZIŠTE PREDSTAVITI JAVNOSTI

Predstavljajući konceptualni okvir prostornog razvoja za Plan detaljne regulacije Arheološkog nalazišta Rudna glava, najstarijeg razvijenog rudnika bakra u jugoistočnoj Evropi, još iz doba eneolita, u najvećem selu opštine Majdanpek, prošle nedelje održan je rani javni uvid, kao prilika da se sa investitorima i drugim zainteresovanima dođe do postizanja realnijih i kvalitetnijih planskih rešenja.

U projektu koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, kroz prepoznavanje potreba investitora trebalo bi doći do najpovoljnijih rešenja kada su u pitanju namene i kapaciteti, svojinski status zemljišta, infrastrukturno opremanje, kvalitetnije informacije o potrebnim uslovima organizacija i preduzeća koja izdaju uslove.

Na samom skupu, Viktor Veljović, programski saradnik EU PRO za geografske informacione sisteme i urbanističke planove predstavio je pregled pripremnih aktivnosti za plan deraljne regulacije, istakavši da je u pitanju jedan od 19 projekata preporučenih za finansiranje.

-Opština Majdanpek je zainteresovana za uređenje ovog lokaliteta i u skladu sa mogućnostima lokalna samouprava će učiniti sve da najstariji rudnik na Balkanu postane dostupan široj javnosti rekao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek i zahvalio svima uz čiju se podršku  ovaj projekat realizuje.

Javni uvid je samo prvi korak koji nakon infrastrukturnih  radova, uključujući izgradnju vizitorskog centra i pratećih sadržaja, najstarijem rudniku na Balkanu daje posebno mesto na turističkoj, arheološkoj i naučnoj mapi Srbije.  Diskusije na ovom skupu bile su dragocene jer su obrađivačima plana ukazale na slabosti dokumenta, proistekle zbog oslanjanja na stanje u neažuriranoj dokumentaciji, a ne realnom, na terenu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Majdanpek. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *