ZA REKONSTRUKCIJU PRUGE NIŠ-ZAJEČAR 10 MILIJARDI DINARA

Miroljub Jevtić v.d. generalnog direktora „Iinfrastrukture železnice Srbije“ naglasio je da počinje rekonstrukcija četiri tunela između Majdanpeka i Bora a sredinom aprila i rekonstrukcija mesta u dužini od tri kilometra od Zagrađa do borske Slatine.

– Tu produžavamo dalje na delu pruge od stajališta Veljkovo kod Negotina u dužini od pet kilometra gde ćemo brzinu sa 30 povećati na 60 kilometra na sat. Sledeće godine sledi poboljšanje kvaliteta pruge od Majdanpeka do Prahovo pristanište i podizanje osovinskog opterećenja sa 20 na 22,5 tone – kazao je Jevtić.

On je naglasio da su radovi na pruzi Niš-Zaječar počeli 25. februara a kompletan završetak se očekuje avgusta naredne godine.

-Od 1961 godine nije rađena rekonstrukcija i sada je započet remont ove pruge.  Angažovaćemo sve svoje kapacitete i kad su u pitanju kadrovi i mehanizacija da ovaj posao završimo i pre  roka.  Vrednost radova je oko 10 milijardi dinara. Ono što je važno reći je da će biti  veća brzina jer je projektovana  brzina 65 do 70 kilometra na sat, i to je jedna od najlepših pruga u Evropi. Gotovo da nema ljubitelja železnice iz sveta a da se nije potrudio da putuje ovom prugom. To je pruga na kojoj ima ukupno 54 mosta i 32 tunela – dodao je Jevtić.

On je naglasio i da je za putnički saobraćaj „Srbija voz“  uveo dva nova para vozova između Požarevca i Majdanpeka.

 -Kada se bude  rekonstruisala  pruga Niš-Zaječar, „Srbija voz“ će takođe obnoviti saobraćaj sa novim dizel motornim garniturama koji su nabavljeni iz ruskog kredita. U junu mesecu ove godine počinje rekonstrukcija pruge Jajinci – Mala krsna ,  vredna 50 miliona evra, i trajaće 18 meseci i nakon čega ćemo imati  kvalitetniju infrastrukturnu vezu Zaječara sa Beogradom – kaže Jevtić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *