ZAŠTIĆENO PODRUČJE RTNJA

U ponedeljak je, u skupštinskoj sali opštine Sokobanja, održan sastanak predstavnika lokalne samouprave sa predstavnicima JP „Srbija šume“, na kome je prezentovan Plan upravljanja specijalnog rezervata prirode „Rtanj“ za period od 2020. do 2029. godine, kojim bi ovo područje bilo stavljeno pod zaštitu.

Površina pomenutog zaštićenog područja je oko 5000 hektara od čega 2000 hektara pripada Opštini Boljevac a 3000 hektara Opštini Sokobanja. Pomenuta površina koja pripada Sokobanji biće zaštićena drugim i trećim režimom zaštite.

Kako saznajemo od Bojana Mitića, samostalnog referenta za zaštićena prirodna dobra i zaštitu životne sredine u šumskom gazdinstvu Niš, drugim režimom zaštite sve aktivnosti na ovom području se ograničavaju na isključivo sanitarnu seču i mere nege i uređivanja i sanitarni lov i odstrel koji je odobren od strane odgovarajuće inspekcije, dok u trećem režimu zaštite mogu da se odvijaju skoro sve aktivnosti koje su se odbijale i pre režima zaštite, kako od strane lokalnog stanovništva tako i od strane svih građana.

-Drugi režim zaštite zabranjuje upotrebu teške mehanizacije, gradnju novih puteva što se ne odnosi na postojeće puteve koji će moći da budu održavani kao i sanitarna seča u privatnim šumama.

Takođe, zabranjena je gradnja objekata koji bi uticali na floru i faunu i koji narušavaju prirodnu sredinu-kaže Mitić.
Kolibe, pojate i drugi postojeći objekti su prilikom izrade studije zaštite od strane Zavoda za zaštitu prirode evidentirani kao izuzetna vrednost zaštićenog područja kao stvorene vrednosti i kao takve su od posebnog značaja i ulaze u okvire zaštite područja.

Zaštićena područja su područja koja odlikuje izražena geološka, biološka, ekosistemska ili predeona raznovrsnost, zbog čega se aktom o zaštiti proglašavaju zaštićenim područjima od opšteg interesa. Pod režim zaštite stavljaju se i ona područja koja su od značaja za opstanak migratornih vrsta shodno međunarodnim propisima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *