ZGRADA ZA PRIMER

Stambena zajednica u ulici 9.brigade broj 11 koja ima 25 otkupljenih stanova jedna je od retkih u Boru koja ima kompletnu protivpožarnu opremu. Prema rečima Radmile Ležaić, upravnice ove zgrade to je prvo što je uradila preuzimanjem ove funkcije, jer je kako kaže to zakonska obaveza.

– Još 2012.godine sam preuzela obavezu predsednik skupštine stanara u mojoj zgradi. Zakon je jasno definisao šta je stambena zajednica i skupština stanara, svi oni su registrovani u registar skupština stanara, imaju svoj matični broj i žiro račun i ponašaju se kao pravni subjekti.Nakon toga stupio je na snagu novi Zakon o stanovanju po kome profesionani upravnici primaju nadoknadu za svoj rad, ali ja sam prihvatila da budem upravnik bez nadoknade-kaže Ležaićka.

Da stambene zajednice mogu samostalno raspolagati sredstvima koja izdvajaju pokazuje ova skupština stanara.

-Zatekla sam naplatu komunalnih usluga preko Javnog preduzeća za stambene usluge Bor, koje za usluge koje vršiuzima proviziju od 25 odsto što nam je bilo mnogo, tako da smo odlukom skupštine stanara odlučili da izađemo iz njihovog sistema naplate.Imamo blagajnicu koja svakog 15-tog u mesecu naplaćuje tekuće i investiciono održavanje kao i uslugu za održavanje higijene u zgradi. Mogu da kažem da nemamo nenaplaćenih potraživanja od strane stanara i sve funkcioniše mnogo bolje-smatra naša sagovornica.

Mnoge skupštine stanara u Boru trebale bi da slede ovaj dobar primer i ispunjavaju svoje obavezu i odgovorno pristupe problemu rešavanja protivpožarne zaštite u zgradama.-Hidrantska mreža je ispravna. Za svaki sprat imamo creva i boce.Kupili smo i panik svetlo ali zbog specifičnosti montaže čekamo njegovu ugradnju koja mora biti direktno iz trafoa. Svi stanovi su osigurani na godišnjem nivou od požara i proboja vode. U dogovoru sa vatrogasnom jedinicom organizovaćemo i obuku za rukovanje aparatima. Oprema je pre par godina plaćena svega 24 000 dinara što smatram da nije puno,jer je naručena direktno od proizvođača iz Beograda. Ponude koje sam dobila od posrednika bile su skoro duplo veće, ali ljudi treba da znaju da su u obavezi da obnavljaju opremu-zaključuje Ležaićka.

NOVI LIFT

-Postoji ideja o izgradnji lifta u našoj zgradi. Pristigle su dve ponude iz Beograda i jedna iz Niša i on bi koštao24 000 evra što bi bilo oko 1000 evra po stanu. Dogovorili bi se da stanari čiji stanovi imaju manju kvadraturu i koji su na nižim spratovima i koji neće koristiti lift manje i učestvuju.Ima starijih i operisanih ljudi, hitnoj pomoći je teško da izađe na više spratove, tako da mislim da je izgradnja lifta u interesu svih nas-dodaje Radmila Ležaić.

Projekat: “PP zaštita-nebriga koja tinja“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora . „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *