ZRAČNA TERAPIJA PONOVO U FUNKCIJI

KLADOVO-U Službi onkoligije opšte bolnice u Kladovu  posle zastoja od 55 dana zbog kvara, ponovo je u funkciji linerani akcelerator , aparat za zračenje pacijenata. Novac za kupovinu delova iz SAD u iznosu od 3,5 miliona dinara  obezbedilo je Ministarstvo zdravlja,  a radove su obavili serviseri iz firme „Magna-medika“.

-Time su stvoreni uslovi za redovno radioterapijsko zračenje.Terapiju je nastavilo 15 pacijenata koji su u momentu kvara aparata bili na zračenju kazala je  dr Olivera Uvalić, šef radioterapije u Službi onkologije u Kladovu.

Na zračnu terapiju u Kladovo dolaze pacijenti  iz zaječarskog, borskog i dela braničevskog okruga.Ovde se svakog meseca na zračenje primi oko 50 bolesnika.

– U periodu pre kvara aparata pacijenti su redovno primali terapiju i nije bilo čekanja. Zbog zastoja u radu sada se formirala lista čekanja od stotinak pacijenata.Uradićemo sve da taj problem rešimo u narednih 30 do 45 dana- dodala je dr Uvalić.

Služba za onkologiju i radiologiju u Kladovu radi od 1974. a godišnje na lečenje primi oko 600 pacijenata. U krugu opšte bolnice gradi se bunker za novi najsavremenji aparat za zračenje. Taj projekat biće realizovan  zahvaljujući kreditu Svetske banke, jer je Kladovo jedan od četiri radioterapijska centra  u Srbiji  koji će do početka marta sledeće godine  dobiti  šest novih aparata za zračenje, kao i prateću opremu, ukupne  vrednosti 18 miliona evra.

M.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *