BEZ VEĆEG INTERESOVANJA I KORISNIKA I JAVNOSTI

U Majdanpeku je danas održana već tradicionalno slabo posećena Javna rasprava o Nacrtu odluke o izmeni odluke o lokalnim komunalnim taksama, o trećem rebalansu ovogodišnjeg i Nacrtu budžeta opštine za narednu godinu.

Kada je reč o lokalnim komunalnim taksama kao izvornom prihodu opštine, a na bazi prosečne ovogodišnje osmomesečne zarade od 66.531 dinara koja je za 1,8 odsto manja od prošlogodišnje, očekuju se samo neznatno manji prihodi budući da će i takse za isticanje naziva biti nešto niže.

Predlog za treći ovogodišnji rebalans usledio je nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva finansija za isplatu zaostalih zarada zaposlenim u domu zdravlja, predškolskoj ustanovi, biblioteci i muzeju.

Prema Nacrtu, budžet za narednu godinu baziran je na ukupnim prihodima od 1,114 milijarde dinara i sa 49 miliona većim ukupnim rashodima, pri čemu će budžetski deficit  biti finansiran iz neutrošenih sredstava u prethodnoj godini. Ova lokalna samouprava u narednoj godini očekuje 305 hiljada evra, odnosno, više od 36 miliona dinara iz razvojne pomoći Evropske unije za projekat “Prevention and joint capacitity buildings for early warning and reaction of fires”, Prevencija i izgradnja kapaciteta za rano upozoravanje i delovanje u slučaju požara.

 

Programsku strukturu korisnika budžeta čine program, programska aktivnost i projekat, kao tri programske kategorije kojima se regulišu rashodi i izdaci. One su raspoređene u dva hijerarhijska nivoa, na višem su program, a na nižem programske aktivnosti i projekti koji im pripadaju.

Budžet pored ostalog predviđa više para za poljoprivredu, za zdravstvo, ali i posebna sredstva za svaku od mesnih zajednica, te 2,1 miliona dinaraza aktiviranje kancelarije za mlade koja bi već od 1.januara trebalo  da neuporedivo angažovanije započne rad i pokrene mlade na veću aktivnost u njima bliskim oblastima i za stvaranje uslova da se što veći broj njih zadrži u ovoj sredini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *