BORSKO DOBROVOLJNO UDRUŽENJE ZA PRUŽANJE PRVE POMOĆI PRVO TOG TIPA U SRBIJI

Dobrovoljno udruženje za pružanje prve pomoći u vanrednim situacijama iz oblasti rudarenja, osnovano je nedavno u Boru, i to je prvo udruženje takve vrste u Srbiji. Kako ističu članovi ovog udruženja, cilj je pomoći građanima u vanrednim situacijama i hitnim slučajevima.

-Udruženje se bavi dobrovoljnim radom kada je reč o pružanju prve pomoći u vanrednim situacijama. U udurženju su lekari, medicinski tehničari, vozači i ostali pomagači u pružanju prve pomoći. Želimo da brzo reagujemo u spasavanju  ljudskih života. Svedoci smo teških železničkih, rudarskih nesreća na našim prostorima i došli smo do zaključka da jedno ovakvo udruženje  može biti od velike koristi državi Srbiji i gradu Boru. Naši planovi su da se udruženje proširi i na ostalegradove u Srbiji i da to bude jedna priča koja će biti od koristi državnim organima kao što su vojska, policija, hitna pomoć, vatrogasna služba, u nekim vanrednim situacijama-kazao je Saša Smiljković, zastupnik udruženja.

Udruženje je i u koordinaciji sa hitnom službom i u svakom trenutku spremno da reaguje ukoliko za to bude potrebe.

-Motiv za ulazak u jedno ovakvo udruženje je pre svega humani gest, pružanje pomoći u nekim nesrećama i vanrednim situacijama. Jedan od motiva za osnivanje udruženja je i nesreća koja se dogodila pre više godina u aleksinačkom rudniku kada smo videli da hitne službe jendostavno nemaju dooljno kapaciteta da pomognu i da učine ono što je realno u njihovoj nadležnosti. T smo za građane da reagujemo uvek kada je to potrebno. Apelujem na sve društvene činioce ako mogu bilo kako da  pomognu rad udruženja –kaže Milan Tončev, profesor u mašinskoj školi

Saša Barbulović, član udruženja ističe da ovo udruženje sarađuje i sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Zlota, kako bi brojčano bili spremni da efikasno i pravovremeno pruže pomoć.

-Motiv je spasavanje ljudi i osim pružanja prve pomoći, želimo da pomognemo ljudima u nekim teškim situacijama. Bio sam vatrogasac spasilac, i prepoznao sam u ovom udruženju svoje mesto da nastavim da radimono što sam dugo godina učio. Takođe sam komandir operativne jedinice Doborovoljnog vatrogasnog društva iz Zlota tako da smo spojili iskustvo i ljudstvo,  imamo dobru poslovno tehničku saradnju i nadam se da će to ljudima pružiti sigurnost u slučaju da dođe do nekih vanrednih situacija-rekao je Barbulović.

Danijela Janković, sekretar udruženja ističe da je veoma važan i značaj nemedicinskog kadra u udruženju i da svi deluju podjednako.

-Pomažemo i starijim, nepokretnim i teško pokretnim licima, pružamo prvu pomoć, izvlačimo ljude sa nepristupačnih terena. Između ostalog , u saradnji sa ambulantom Mobil MedikBbor dajemo propisane terapije u kućnim uslovima pacijentima.

Bojan Milanović jedan od osnivača udruženja i medicinski tehničar ističe da se sa nemedicinskim osobljem u udruženju rade obuke iz pružanja prve pomoći,  kako bi u svakom trenutku svi članovi bili spremni da na adekvatan način pruže prvu pomoć u vanrednim situacijama.

Projektni tim “Timočkih”

Projekat “Dijagnoza borskog zdravstva” sufinansiran je iz budžeta grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *