ČAROBNE POLICE BIBI SLIKOVČICE

Predstavom “Kalamandarija“, premijenim izvođenjem himne, uručenjem nagrada za najbolja književna, likovna, dramska ostvarenja, sa blizu dve stotine dece na sceni i pred prepunom salom gledalaca, Narodna biblioteka “Njegoš“ organizovala je finale Manifestacije dečjeg stvaralaštva “Čarobne police Bibi Slokovčice“, u kojoj su, kako se čulo, za razliku od drugih mesta, deca u glavnoj ulozi.

– U septembru smo već videli da je broj dece za 50 odsto veći nego prethodne godine. Svake godine imamo jednu novu radionicu: književne, likovne, dramske, muzičke, nonarsku, koja je posebna, u njoj učestvuju devojke koje izveštavaju o onome što se na Manifestaciji dešava – kazala je Vladana Stojadinović, direktorka Biblioteke.

Premijera “Kalamandarije“, koju je, na stihove Čika Jove Zmaja, napisao i režirao Vladimir Andrić, mamila je mališane u publici da učestvuju u jednom velikom šarenom cirkusu, a glimce da daju sve od sebe da budu kao odrasli i još malo bolji. Miloš Miletić i Milica Jelenković dobili su prve nagrade za najlepša književna ostvarenja. Čarobne police dobile su ove godine svoju himnu, koja će se, sasvim sigurno, zavući ne smo u uši, već i u srca budućih učesnika Manifestacije. Autorska prava sa timom muzičke radionice zadržava, na tekst Branka Stevanovića, Vladislav Dopuđa.

– Deca se igraju kada stvaraju i to treba da rade i odrasli. To je dobar pristup stvaralačkom radu. Od dece uvek može neto da se nauči, da se njihova energija iskoristi – smatra Dopuđa.

Priznanje “Knjaževačko zlatno runo“, koje se svake godine dodeljuje autorima koji doprinose stvaralaštvu za decu, ove 2018. poneo je pesnik Branko Stevanović.

– Mislim da je ovo prelomna, treća godina, kada treba da pokažemo da li smo bili u pravu kada smo predložili nešto ovako. Ono što se dogodilo ove godine pokazuje nam da smo u potpunosti bili u pravu. Pustili smo da deca budu u glavnoj ulozi, da odaberu ono čime će se baviti, napravili smo radionice u kojima su učestvovale deca od vrtića, pa sve do gimnazijalaca – rekao je ovaj pesnik za decu.

Da je nema trebalo bi je izmisliti, jedinstven je stav koji o Manifestaciji imaju Dušan Đurđev, prvi čovek Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu i spisateljica Jasminka Petrović.

Treba još reći da je Bibi Slikovčica veliku galeriju Doma kulture ispunila desetinama slika, crteža i kolaža, koje su njeni vredni i radni slikari i crtači stvorili u svojim vrtićima i na radionicama, kojima je ove, kao i prethodne dve godine, rukovodio Rade Ristić.

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *