ČIJE JE SELO?

Bor:“Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave“(2)

BOR-“Mesne kancelarije vrše poslove koji se odnose na lična stanja građana (vođenje matičnih knjiga i izdavanje izvoda i uverenja, sastavljanje smrtovnica, vršenje popisa imovine i dr.), vođenje biračkih spiskova, overu rukopisa, prepisa i potpisa, izdavanje uverenja o činjenicima kada je to određeno zakonom, vršenje poslova prijemne kancelarije za opštinske organe uprave, vršenje administrativno-tehničkih i drugih poslova zborova građana, vođenje drugih evidencija kada je to predviđeno zakonom i drugim propisima (o deci dorasloj za osnovnu školu, o obveznicima mesnog samodoprinosa i slično), pružanje stručne pomoći u postupku izjašnjavanja građana za mesni samodoprinos, pružanje stručne pomoći mesnim zajednicama.)“

“Za obavljanje određenih poslova iz nadležnosti opštinske uprave, odnosno gradskih uprava, posebno u vezi sa ostvarivanjem prava građana, može se organizovati rad opštinske uprave u mesnim zajednicama.( član 77)“

Progresivno smanjenje stanovništva na selima, a posebno odliva mlade i radno sposobne populacije, neminovno je uticalo i na kvalitet izabranih lica u savetima mesnih zajednica, na šta treba dodati i činjenicu da je rad u savetima volonterski, bez ikakve novčane nadoknade. Stoga, ne čudi da su saveti izgubili svoj legitimitet kod građana, pa na izbore za savete sve češće izlazi simbolično mali broj građana.

Parafrazirajući zakon, neosporno je da se savet, kao svojevrsna karika ili spona, nalazi između interesa i potreba građana određene zajednice i opštinske vlasti, koju u znatnoj meri personifikuje i opštinska administracija oličena u opštinskoj upravavi, koja sve više preuzima poslove iz nadležnosti saveta.

Znači, smanjena su ovlašćenja i uticaj saveta mesnih zajednica, a ostala im je odgovornost pred građanima. Gubitak uticaja i resursa:nema zadruga, nema preduzetništva, nema zakupa poslovnog prostora, nema kao nekada komarcijalnih manifestacija(izdavanje sala seoskih domova kulture za ispraćaje u vojsku, svadbe, proslave svetkovina…).

Preuzimajući na sebe nadležnosti saveta mesne zajednice opštinska vlast je, svesno ili nesvesno, ostvarila samo trenutnu i kratkoročnu dobit, demonstrirajući dobro poznato narodno geslo “da se zna kod koga je i nož i pogača“.

Dugoročno, pogotovu imajući u vidu nezaustavljiv proces evropskih integracija, suprotno deklarisanoj politici države, na ovaj način sve više se produbljuje jaz između lokalne opštinske vlasti, saveta mesnih zajednica, a samim tim i prema samim žiteljima sela.

Izvor: Zakon o lokalnim samoupravama, stručna tumačenja zakona

Obrada: “Timočke“, projektni tim;

Foto: arhiva “Timočkih“

Projekat: “Saveti seoskih mesnih zajednica između građana i lokalne samouprave“, sufinansiran je iz budžeta Opštine Bor . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *