(VIDEO)EDUKATIVNO PREDAVANJE O SEOSKOM TURIZMU

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana turizma koji se u svetu obeležava na temu turizam i ruralni razvoj, juče je u selu Zlot kod Bora održano tematsko – edukativno predavanje gde su predstavnici borske Turističke organizacije zainteresovanim meštanima ukazali na značaj i sve pojedinosti vezane za bavljenje seoskim turizmom.

Posetiocima se obratio  gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je naglasio da je selo Zlot jedna od ozbiljnijih turističkih destinacija.

– O Zlotu razmišljamo  kao jednoj od najozbiljnih turističkih destinacija za razvoj turizma na teritoriji grada Bora. Lokalna samouprava je u prethodne tri godine puno radila na turističkom razvoju. Urađena je strategija razvoja turizma koja je definisala na koji način i pod kojim uslovima je neophodno da grad pokrene aktivnosti  kako bi se narednih godina turizam podigao na viši nivo. Kompleks Lazarevog kanjona sa Zlotskom pećinom , južni Kučaj i sve ono što u Zlotu može da se ponudi kao turistička destinacija je jako bitan lokalitet – naglasio je Milikić.

On je izjavio da su bitne lokacije i Borsko jezero, planina Stol i sve ono što može da se ponudi kao turistička destinacija.

-Najbitniji su ljudi koji će svojim zalaganjem i poštenim radom uvek ostaviti dobar i pozitivan odnos sa turistom i svaki gost će ponovo doći na isto mesto zbog dobre usluge domaćina. Grad je krenuo da odvaja finansijska sredstva za komunalnu i putnu infrastrukturu. Za Zlot nam je jako bitno da smo pre dva meseca, podneli zahtev JP „Srbija šuma“, da nam prenese u vlasništvo i na korišćenje put iznad Lazarevog kanjona kako bi narednih godina krenuli da uređujemo i taj deo turističke destinacije – dodao je Milikić.

Prvi čovek Bora je naglasio da su upravo potencijalna buduća seoska domaćinstva koja planiraju da se bave ovom delatnošću okosnica razvoja turizma.

-Odvojili smo finansijska sredstva za subvencionisanje i pomoć grada Bora u razvoju ruralnog turizma i svako ko želi može povući sredstva u iznosu od 300 hiljada dinara, kako bi svoje seosko, odnosno turističko domaćinstvo unapredio. To je nešto što ćemo razvijati narednih godina. Turisti vole da obilaze naša sela, probaju domaću hranu, uživaju u čarima netaknute prirode, a baš u ovom borskom selu je bogata i primamljiva turistička ponuda. Gradske službe su u svakom trenutku na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice, kao i zaposleni u Turističkoj organizaciji, jer pored teške industrije koja je motor razvoja grada Bora , jedna od bitnih šansi za razvoj i budući uspešan Bor je turizam –zaključio je Milikić.

Bobana Gramić, v.d. direktorica borske Turističke organizacije kazala je da je ovo predavanje namenjeno zainteresovanima koji žele da uđu u proceduru uređenja i kategorizacije objekata sa ciljem bavljenja turizmom.

-Predavanje je organizovala Turistička organizacija u saradnji sa Gradskom upravom. Grad Bor u narednom periodu pruža niz olakšica kroz subvencije namenjene za poljoprivredu i razvoj turizma, a najbitnije je da  gazdinstva budu registrovana za bavljenje turizmom a od nas ćete dobiti svu neophodnu podršku i pomoć – kazala je Gramićka.

Jedna od poruka Svetske turističke organizacije je da je turizam i ruralni razvoj jedan od puteva prema mogućem oporavku turističkog sektora.

– Ovo je zrak sunca među srnim slutnjama. Čiste reke, jezera, sela, prirodni kampovi nude šansu za razvoj turizma, i tu u avgusti mesecu imamo povećanje domaćih gostiju od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Svi ste imali prilike da vidite koliko je pandemija Kovida-19 masakrirala turističku ponudu ove godine, a boljitak je baš na temi seoskog turizma,  na netaknutoj prirodi ,seoskim područjima, za šta je i bilo interesovanje u našim krajevima. Verujemo da će u budućnosti upravo u ovom segmentu, u ruralnim predelima i seoskim sredinama biti potencijala za razvoj turizma – poručio je prisutnima Bora Stanković, stručni saradnik za turizam u Turističkoj organizaciji Bor i predavač na ovom seminaru.

Projektni tim „Timočkih“

Projekat „Razvoj turizma za spas sela“ sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. “Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *