(FOTO) NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA RAD U KINESKIM KOMPANIJAMA

Na 17.Sajmu zapošljavanja u Boru, više od 20 poslodavaca ponudilo je oko 450 radnih mesta, a najveće interesovanje bilo je za zaposlenje u kompanijama Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining Bor i podizvođačkim firmama.  Lidija Načić, direktorica Filijale NSZ u Boru je naglasila da je Sajam zapošljavanje kao akutna mera zapošljavanja  dobro mesto za susret između velikog broja poslodavaca i nezaposlenih lica.

-Nadam se da će na današnjem sajmu poslodavci naći adekvatne radnike a nezaposlena lica ući u svet rada i naći posao-kazala je Načićka.

Sajam je otvorio gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

-U 2022.godini ima oko 3400 nezaposlenih a 2018 je bilo 4700 nezaposlenih. Očigledno da se posotoji više radnih mesta ali i kadrova koji odgovaraju tržištu rada. U 2022. smo izdvojili 38 miliona dinara za mere zapošljavanja a  oni koji se  odluče da pokrenu sopstveni biznis dobiće od grada Bora 300 hiljada dinara. Kada se udruži država sa privredom i lokalna samouprava kao i sistem NSZ, onda možemo zajedno da stvaotimo bolje uslove za rad i život naših sugrađana-kazao je Milikić.

Kompanija Serbia Zijin Mining Bor, planira da do kraja godine uposli još 200 ljudi.

-Veoma nam je drago što učestvujemo na ovom sajmu zapošljavanja. Poslovna strategija kompanije Srbija Ziđin Majning je da bude jedna od vodećih rudarskih kompanija u Evropi, predstavljajući se dobrim primerom izgradnje zelenog rudnika. Kao društveno odgovorna kompanija, postavljamo visoke standarde svakodnevnog poslovanja u ekologiji, u saradnji sa lokalnom zajednicom, kao i upravljanju zdravljem i bezbednošću. Naš glavni cilj je da pružimo najveći mogući doprinos ekonomskom i društvenom razvoju, da izgradimo trajne vrednosti i da stvorimo bolje poslovne prilike za društvo-kazao je Yan Minghui, zamenik generalnog direktora za Ljudske resurse Srbija Ziđin Majninga Bor.

On je naglasio da je početkom prošle godine u kompaniji  bilo oko 200 zaposlenih, a da je trenutno broj  zaposlenih dostigao više od 800, a kako je planirano, do kraja ove godine biće više od 1.000 zaposlenih.

Mirjana Popadić, rukovodilac sektora za ljudske resurse u kompaniji Serbia Zijin Copper je istakla da u skladu sa rastom proizvodnje ova kompanija će u narednom periodu primiti od 200 do 300 novih radnika.

-Kada je reč o visokoškolcima potrebni su nam diplomirani inženjeri metalurgije, automatizacije, mašinstva i elektrotehnike. Kada se radi o kandidatima sa srednjom stručnom spremom to su uglavnom radnici koji rade na održavanju a to su elektrotehnička stručna sprema, bravari, zavarivači, mašinski tehničari, a takođe su nam potrebni i vozači teških kamiona-kazala je Popadićeva.

Sajmu je prisutvovao i Dejan Tošić, predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru koji je naglasio da  grad Bor iz godine u godinu beleži rast u industrijskoj proizvodnji kao i u visini zarade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *