(FOTO)ĐEDOVIĆ: ULAGANJA U ŽIVOTNU SREDINU DOBIJAJU PUN SMISAO ZAVRŠETKOM OVE TOPIONICE

Prvi mart, kada je u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića potpaljena fleš-peć u rekonstruisanoj topionici u Boru, ostaće upamćen kao dan kada je Srbija Ziđin Koper zauvek raskrstila sa zastarelim načinom topljenja bakra i pokrenula rad čistih tehnologija.

Naime, oprema koja se dosad koristila u sistemima gde se odvijaju glavni metalurški procesi, poput konvertora, energane, anodnih peći i elektrolitičke rafinacije, nije bila modernizovana u pogledu potrošnje goriva, jer su se i nakon 2015. (kada je nekadašnji RTB Bor obavio samo delimičnu rekonstrukciju agregata) koristili tradicionalni izvori energije, kao što su drvo, ugalj i mazut. To je povećavalo i emisiju ugljen-dioksida, ali je otežavalo i kontrolu zagađenja i potrošnje energije u topionici. Sve to onemogućavalo je prilagođavanje metalurgije zahtevima koji se odnose na čistoću, nisku emisiju ugljenika i zaštitu životne sredine.

-Kada je pre pet godina kompanija Ziđin postala strateški partner Republike Srbije, postavljeni su ambiciozni ciljevi i vizija kakvo rudarstvo želimo. Iz godine u godinu svedoci smo rezultata ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i povećanje broja zaposlenih i poboljšanje uslova rada. Sve to je znatno uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za ministarstvo i  Vladu Srbije, ali i za sve građane Bora posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine. Ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao završetkom ove topionice. Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama. Hvala građanima Bora na strpljenju, svim radnicima Ziđina na predanosti,našim kineskim partnerima na realizaciji ove važne investicije – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedovićna svečanosti koja je u borskoj topionici upriličena povodom početka zagrevanja fleš-peći.

Menadžment Srbija Ziđin Koper je po preuzimanju RTB-a Bor uradio procenu proizvodnih kapaciteta i opreme koja se koristi u tehnološkom procesu, kao i sistema za zaštitu životne sredine i pokazatelja potrošnje energije u TIR-u, pa je 2019. kineskom Institutu za projektovanje „Nerin“ poverio izradu projekta proširenja proizvodnog kapaciteta i tehničke rekonstrukcije borske topionice. U aprilu prošle godine, zbog realizacije tog projekta, proizvodni proces u topionici je zaustavljen.

– Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnommetru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije. Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra.  U isto vreme, indeks potrošnje energije biće smanjen na 193,5 kilograma standardnog uglja po toni katode, čime će biti dostignut međunarodni standard – kazao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming na svečanosti povodom potpaljivanja fleš-peći.

On je podsetio i da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasovainvestirala 30 miliona dolara. Postrojenje za odsumporavanje se, kako je istakao, odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za preko 90 procenata.

-Siguran sam da će ovaj projekat kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva. Zahvaljujući zalaganjima predsednika Aleksandra Vučića, koji je prepoznao važnost strateškog partnera, Bor je danas moderan rudarski grad sa velikim privrednim rastom i ima najveću prosečnu zaradu u Srbiji po glavi stanovnika  – istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je, po rečima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 miliona dolara. Od te sume, samo u sisteme za zaštitu životne sredine uloženo je 100 miliona dolara.

-Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi– kazao je Đen Siming.

U naredne četiri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja marta, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 114 tona koncentrata bakra na sat.-Ovo je istorijski trenutak za kompaniju Srbija Ziđin Koper zbog toga što čista tehnologija donosi i čisto nebo, ali i zbog toga što ćemo radom rekonstruisane topionice znatno povećati proizvodnju bakra, zlata i srebra. Zbog toga upućujem iskrene čestitke rukovodstvu i zaposlenima u ogranku TIR. Hvala svima koji su pomogli da do ovoga dođe, pre svih Ziđin Majning Grupi, Vladi Srbije i stručnjacima kineskog Instituta„Nerin“ koji su bili zaduženi za projektovanje,potom i podizvođačima i ostalima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta– kazao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming.

Saopštenje za javnost kompanije Serbia Zijin Copper

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *