(FOTO)PROSLAVA KINESKE NOVE GODINE U BORU

Na platou kod Doma kulture u centru Bora večeras je proslavljena Kineska Nova godina tradicionalnom ceremonijom „Oživi lava“ i vatrometom. U okviru manifestacije, građani su imali prilike da probaju specijalitete kineske, grčke, italijanske i srpske kuhinje, i dobiju bezalkoholno piće i to kupovinom vaučera u iznosu od 200 dinara, kao i da pogledaju rukotvorine umetnika iučestvuju u kvizu znanja i osvoje nagrade.

-Proslava Kineske Nove godine postala je važna manifestacija u Srbiji. Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, gradu Boru, kompaniji Ziđin i svima na podršci. Ovogodišnja manifestacija je znatno obimnija nego prethodnih godina. Ova godina je prema kineskom horoskopu godina zeca. Simbolizuje snažnost i druželjubivost, podrazumeva mir. Radujemo se razvoju našeg sveta u miru i harmoniji-kazao je Liu Kai, ekonomski savetnik Ambasade NR Kine u Republici Srbiji.

Osim u Boru, Kineska Nova godina se proslavlja i u Beogradu Novom Sadu, Nišu i Smederevu.

-Sigurno ćemo organizovati još nekoliko događaja kako bi što više približili inicijativu „Pojas i put“. Ove godine smo želeli da predstavimo samo nekoliko zemalja kroz karavan. Mnogo je inetersantnih događaja i tema i zbog toga je osnovan Instutut „Pojas i put“ da bi nam pomogao da se povežemo kulturno, akademski, politički i na svaki drugi način i da zajedno razumemo perspektivu koju donosi svaka inicijativa koja nas povezuje. Ovaj događaj ima i edukativni karakter, predvideli smo kviz, kako bi saznali više o našim prijateljima iz Kine, o inicijativi Pojasa i puta, i mnogim drugim interesantnim stvarima koje nam mogu biti od koristi-rekao je Bojan Lalić, direktor Instituta „Pojas i put“.

Sav prihod prikupljen u okviru ove humanitarne manifestacije biće doniran dečijem odelenju Opšte bolnice u Boru a  hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane.

-Svi narodi i ljudi koji žive na teritoriji grada Bora se poštuju. Kroz istoriju učimo jedni od drugih i bitno je da tradiciju kineskog naroda približimo narodu grada Bora i narodu Srbije.  Mnogo je izazova pred nama, i danas je ovo grad bakra koji ima novu razvojnu šansu. Poželeo bih svima da cenimo jedni druge i da različitost među nama treba da bude naša prednost-rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *