(FOTO)RUDNIK „ČUKARU PEKI“ PRAVI PRIMER ODRŽIVOG RUDARSTVA U SRBIJI

Delegacija Tehničkog fakulteta u Boru obišla je kompaniju Serbia Zijin Mining i tom prilikom posetila Sistem za provetravanje i Pasta zasipa, kao i Postrojenje za preradu mineralnih sirovina (Flotaciju) Serbia Zijin Mininga. Prof. dr Jovica Sokolović, prodekan za materijalno-finansijsko poslovanje na Tehničkom fakultetu je naglasio da rudnik „Čukaru Peki“  pravi primer održivog rudarstva u Srbiji  i potvrdio da  važi za zeleni rudnik.

-Imali smo prilike da se uverimo da su ovde implementirane nove tehnologije. Ovaj rudnik se sa svojom tehnologijom pridržava zahteva po pitanju zaštite životne sredine, reč je o bezotpadnim tehnologijama, vode računa o flotacijskoj jalovini koja nastaje  u pogonu, i koja se kroz  pasta tehnologiju vraža nazad u proces i koristi  za zaspivavanje podzemnih prostorija-rekao je Sokolović.

On je dodao da je  pogon za paste tehnologije koje poseduje ovaj rudnik, jedino takvo postrojenje u Republici Srbiji.

– Videli smo drugačije tehnološke šeme, drugačija je i ruda i ovo je velika prilika da vidimo nove uređaje i opremu koja je instalirana u ovom pogonu. Prilikom poslednje akreditacije tudili smo se da maksimalno inoviramo naše studijske programe i trudimo se da kroz teorijsku nastavu maksimalno pratimo sva naučna dešavanja i da našim studentima približimo nove tehnologije koje smo sada po prvi put i videli-dodao je Sokolović.

Cilj posete delegacije Tehničkog fakulteta je učvršćivanje saradnje na polju obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja mladih stručnih kadrova, kroz programe: stručnog usavršavanja studenata TF-a u kompaniji SZM (studentska stručna praksa), razmene znanja, kao i mogućnosti zapošljavanja i rada budućih diplomiranih inženjera rudarstva, metalurgije, tehnologije i menadžmenta borskog Tehničkog fakulteta, u kompaniji Serbia Zijin Mining, kao i da se predstavnicima ove naučne ustanove, predstave: tehnologija koja se primenjuje u radu rudnika, dalji planovi razvoja zelenog rudnika “Čukaru Peki” i ulaganja u zaštitu životne sredine i saradnju sa lokalnom zajednicom, kojima, je Serbia Zijin Mining kao društveno odgovorna kompanija, istinski posvećena.

-Izuzetna nam je čast da možemo da ugostimo delegaciju uglednih profesora doktora sa Tehničkog fakulteta danas i da imamo priliku da učvrstimo saradnju sa još jednom renomiranom obrazovnom institucijom. Takođe, veoma nam je drago što možemo, našim gostima, uglednim naučnicima i stručnjacima iz oblasti rudarstva, da pokažemo proizvodni proces i tehnologiju kojom raspolažemo, da razmenimo zajednička iskustva i unapredimo svoja znanja u rudarskoj industriji. Serbia Zijin Mining je otvorena za svaku obrazovnu ustanovu posebno za stručno usavršavanje učenika, studenata i budućih diplomiranih inženjera rudarstva, metalurgije, tehnologije i menadžmenta, ne samo u vidu prakse, već i njihovog zapošljavanja. Kako rudnik ne može da egzistira bez obrazovnih institucija koje će mu obezbediti adekvatan kadar, tako ni Fakultet ne može bez postojati bez rudnika. Obe institucije treba da neguju saradnju u cilju očuvanja tradicije rudarstva u Boru. Naša kompanija je istinski posvećena razvoju zelenog rudnika, čiji rad treba da obezbediti dugoročno uspešno poslovanje i zdravu radnu sredinu za sve nas, da očuva biodiverzitet netaknutim i eko system čistim. Takođe, naša saradnja sa lokalnom zajednicom, treba da donese realizaciji programa i projekata koji će ostati za dobrobit svih budućih generacija-kazao je Jang Juenkun, zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Mining-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *