(FOTO)SERBIA ZIJIN MINING: BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU

U cilju povećanja bezbednosti zaposlenih i opreme, kompanija Srbija Ziđin Majning organizovala je u sardanji sa Sektorom za vanredne situacije – Vatrogasno- spasilačkom jedinicom Bor, javnu pokaznu vatrogasnu vežbu gašenja požara i evakuacije povređenih lica.

U saradnji sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom u Boru, u pogonu za preradu minerala kompanije Srbija Ziđin Majning organizovana je javno pokazna vežba zaštite od požara. Cilj vežbe, kojoj je prisustvovao veliki broj zaposlenih iz svih sektora, bio je podizanje bezbednosti na viši nivo.

Ivan Janković

„U okviru dugogodišnje odlične saradnje sa Srbija Ziđin Majningom i radi poboljšanja bezbednosti, prisustvovali smo javno – pokaznoj vežbi gde su vatrogasci spasioci po simulaciji požara – pucanja džaka sa opasnom materijom ksantat, reagovali i gasili pošar i ujednoobavili evakuaciju povređenih lica sa visina i teško pristupačnih delova pogona. Vežba je protekla izuzetno dobro, a u njoj su osim vatrogasaca spasilaca učestvovali i zaposleni u flotaciji Srbija Ziđin Majninga, koji su obavili spasavanje povređenog radnika. Pored vežbe koju smo izveli obavili smo i edukaciju radnika kako bi oni što bolje mogli da reaguju u slučaju izbijanja požara, kao i svim drugim vanrednim situacijama, koje mogu da se dogode. Ove vežbe su jako korisne. Ovo nije prva vežba koju smo organizovali u ovoj kompaniji, a poučeni tim prethodnim iskustvom a i ovom vežbom sada, sigurni smo da će i svi radnici Ziđina a i naši vatrogasci reagovati brže i bolje u svim vanrednim situacijama a posebno u slučaju požara, koji najčešće i može da se dogodi. U poređenju sa drugim kompanijama, mogu slobodno da kažem da je bezbednost u ovoj kompaniji na izuzetno visokom nivou, da kompanija ulaže mnogo i da radnici angažovani na ovim poslovima rade to kako treba, što i nama ide u prilog, jer od kada je otvoren ovaj pogon nismo imali ni jednu intervenciju. Nadamo se da ćemo i dalje da radimo samo vežbe i da sarađujemo kao i do sada”, rekao je Ivan Janković, komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona Bor.

Visoki standardi bezbednosti na radu i održivog upravljanja životnom sredinom su strateški ciljevi kompanije Srbija Ziđin Majning, rekao je Igor Zlatković iz sektora  za zdravlje, bezbednost i zaštitu životne sredine.

Igor Zlatković

„Postavili smo visoke standarde u ovim oblastima, kako bismo dostigli takozvani nulti rizik u radnim procesima i zaštitili zaposlene, podizvođače i treća lica, ali i opremu u pogonima. Uz poštovanje propisanih bezbednosnih procedura utemeljenih na dobroj svetskoj praksi, kao i uz striktno pridržavanje domaćih propisa, bezbednost i zaštitu na radu smo podigli na visok nivo. Uspešno sarađujemo sa Sektorom za vanredne situacije u Boru i ova pokazna vežba, jedna je od mnogih koje smo organizovali sa pripadnicima borske Vatrogasne brigade, pre svega da bismo ukazali na potencijalne opasnosti i poboljšali bezbednosnu kulturu naših zaposlenih, što je jedan od naših prioritetnih zadataka. Prisustvo pokaznoj vežbi je bila prilika da vidimo kako treba reagovati u slučaju potencijalne krizne situacije, kako se pravilno postupa u slučaju požara i obavlja evakuacija radnika iz pogona Flotacije. Efikasne protivpožarne – simulacione vežbe su sastavni deo kompanijskog bezbednosnog plana, od višestruke su koristi jer podižu nivo svesti o zaštiti i predstavljaju proveru spremnosti kako naših, tako i vatrogasnih timova, za reagovanje u vanrednim situacijama. U našoj kompaniji „Bezbednost je na prvom mestu”. „Ljudski život nema cenu” i zato je prevencija uvek najbolje rešenje, a jedino odgovorno ponašanje i poštovanje propisa u oblasti bezbednosti i zaštite na radu, mogu smanjiti rizike od nezgoda”, rekao je Igor Zlatković, koordinator za bezbednost i zdravlje na radu.

Javno pokaznoj vežbi je prisustvovao veliki broj zaposlenih iz svih sektora.

Đorđe Blagojević

„Čukaru Peki je prvi zeleni rudnik u Srbiji. Bezbednost u kompaniji je na prvom mestu. Vežbe koje se održavaju u kompaniji nam puno znače, kao i podizanju bezbednosti u okviru kompanije. Mogu da kažem da mi je jako drago što se vežbe organizuju i želeo bih da se zahvalim kolegema iz svih sektora, koji su prisustvovali, kao i pripadnicima borskog Vatrogasno – spasilačkog bataljona” rekao je Đorđe Blagojević, zamenik supervizora za kontrolu kvaliteta i merenja u Tehničkom sektoru Srbija Ziđin Majninga.

Nakon simulacije gašenja požara i evakuacije povređenih, pripadnici Vatrogasne jedinice održali su i kratku obuku o pravilnoj upotrebi aparata za gašenje požara i hidranata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *