GRADSKI ODBOR NS BOR O PROBLEMIMA POLJOPRIVREDNIKA

Gradski odbor Narodne stranke u Boru na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuo se na probleme sa kojima se susreću poljoprivrednici. U nastavku teksta prenosimo saopštenje Gradskog odbora Narodne stranke u Boru u celosti:

„Vlada Srbije svojim uredbama sprema konačno uništavanje poljoprivrede. Antipoljoprivredna uredba Vlade Republike Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, objavljena u ..Službenom glasniku RSˮ, broj 46/21 od 7. maja 2021. godine, dovešće do potpunog uništenja sela i malih poljoprivrednih proizvođača.

Ovom uredbom se u 2021. godini planira isplata subvencija SAMO dok ima predviđenog novca za te namene. To znači da će mnogi poljoprivrednici ostati bez zakonom predviđenih subvencija. Veliki proizvođači, poput raznih „arapa“ koji su kupili PKB, i razni tajkuni koji diktiraju poljoprivredne tokove zbog svojih interesa, preko svojih veza i „podmazanih“ činovnika pokupiće veći deo subvencija dok će sitni poljoprivrednici strepeti.Kad se ovome dodaju muke seljaka oko plasmana proizvoda, nesigurnih cena i nelojalne strane konkurencije koja ima podršku matičnih država dolazi se do poražavajućeg statusa koji poljoprivrednici u Srbiji imaju. Na taj način se ubija selo, zemlja obezvređuje i pretvara u parlog. Kao spasioci se pojavljuju razni „investiori“ koji će budzašto pokupovati poljoprivredno zemljište poput Tenisa koga, doduše, još čekaju… Vlada je ranije kao spasitelja sela podmetnula Krkobabića… Treba li neki komentar?
Takođe, ogromne poljoprivredne površine se bespovratno gube kroz pretvaranje u građevinsko, rudarsko i drugo zemljište.
Za razne strane „investitore“ ima novca ali za selo i poljoprivrednika ne sme biti!
Ako pogledamo stanje u Boru, slično je ili gore nego u drugim delovima Srbije. Iz budžeta u 2020. godini za razvoj poljoprivrede se izdvojilo manje nego za ZOO vrt!!
Nije neobično što se broj grla krupne stoke iz godine u godinu smanjuje.
Srpska akademija nauka i umetnosti ćuti, mnoge partije i tzv. poljoprivredna udruženja ćute. Republički mediji, potplaćeni od tajkuna i uvozničkog lobija kojima sve ovo odgovara, se ovim problemom ne bave a Vučićeva vlast sprema završni udarac selu!
Poštovani sugrađani, jeedini način da se ovakve štetne uredbe ne donose i da se selo i država sačuvaju je da se štetočine iz SNS skinu sa vlasti i grbače naroda!“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *