ISHRANA KOD POVIŠENOG KRVNOG PRITISKA

IMG_20170373_083415Visok krvni pritisak (Hipertensio arterialis) je bolest savremene civilizacije, a komplikacije koje nastaju, poput infarkta i šloga su najčešći uzrok smrti na našim prostorima. Hipertenzija, kao i gojaznost, sve više poprima karakter epidemije. Smatra se da jedna trećina odrasle populacije ima pritisak koji bi se morao lečiti, a ovaj procenat se menja po regijama u zavisnosti od načina ishrane, fizičke aktivnosti i životne dobi.

Kako da izbegnete uzimanje lekova

Prvi korak u lečenju povišenog krvnog pritiska je promena stila života. Za bolesnika se pravi određeni režim ishrane, savetuje se kontrolisana fizička aktivnost, obavezno je smanjenje viška kilograma (gojazne osobe tri puta češće imaju visok krvni pritisak u odnosu na normalno uhranjene osobe), prestanak pušenja, ispijanje alkohola, a ako je bolesnik pod stresom psihoterapija i vežbe relaksacije znaju da budu od velike pomoći.

DASH-dijeta

DASHdijeta ili Dietary Approaches to Stop Hypertension je režim ishrane kojim se postiže sniženje povišenog krvnog pritiska. Ona obiluje obezmašćenim mlečnim proizvodima, povrćem i voćem. Naučnici su utvrdili da su biljna vlakna, kalijum, kalcijum i magnezijum, kojima je ova ishrana posebno bogata, zaslužni za uspešnost dijete. Ujedno ovom dijetom dolazi do normalizacije holesterola i triglicerida u krvi, kao i do stabilizacije šećera.

Voće i povrće

Antioksidansi na zaobilazan način povećavaju prostaciklin koji širi krvne sudove, dovodeći do pada pritiska. Drugi razlog, ova hrana je bogata kalijumom, koji snižava pritisak. Nedovoljno unošenje kalijuma u organizam dovodi do zadržavanja natrijuma, koji je glavni krivac za skok pritiska. Hrana bogata kalijumom je sok od paradajza, svež paradajz, pečen krompir, dinja, avokado, blitva, breskva, kajsija, šljiva, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banana i badem.

Omiljeni narodni lek za visok krvni pritisak, što je i naučno potvrđeno je beli luk. Znatno snižava dijastolni (donji) krvni pritisak obolelih od srednje teške hipertenzije. Efekat se postiže sa nekoliko čenova dnevno, a ako ga redovno jedete njegov efekat postaje sve veći, što govori da on ima kumulativno dejstvo. Beli luk sadrži adenozin, koji opusti glatke mišiće krvnih sudova, a njihovo širenje obara krvni pritisak.

Riba

Znamo da je dobro imati je na svom jelovniku ali se na nju ipak zaboravlja. Postoji značajna količina dokaza o tome da riba u ishrani utiče na snižavanje krvnog pritiska. Za to su odgovorne omega-3-masne kiseline.

Preporuka je najmanje tri obroka masne morske ribe nedeljno (losos, skuša, tuna, sardela i haringa). Potrebna količina omega-3 masnih kiselina je 2000 mg dnevno a nju obezbeđuje 100g skuše, 120g lososa ili 200g sardela.

Maslinovo ulje takođe snižava krvni pritisak. Koristite nerafinisano, kao preliv u salatama.

Sklonite slanik sa stola

 To je prvi savet. Dovoljno je slan hleb, sir, i druge namirnice koje kupujete. Smanjenje soli u ishrani može znatno da snizi krvni pritisak kod velikog broja bolesnika (30 – 50%). Natrijum iz soli može da ošteti krvne sudove mozga i dovede do moždanog udara bez predhodnog skoka krvnog pritiska. Neslana dijeta je obavezna kod bolesnika koji osim povišenog pritiska imaju problema sa bubrezima i srcem.

Kalcijum može, kod osoba kojima raste pritisak pri unosu slane hrane, da dovede do njegovog sniženja. S jedne strane kalcijum povećava izlučivanje natrijuma, koji povećava pritisak, a sa druge strane on smanjuje lučenje parathormona, koji takođe povećava pritisak. Kalcijuma ima u mleku i mlečnim proizvodima, pasulju, skuši i sardinama sa kostima, kelju, suvim smokvama, tofuu, soji, brokulima, susamu…

Opustite se i smanjite napetost, birajte mlečne proizvode sa sniženim procentom masti, zavolite sveže voće i povrće, ograničite unos soli, masnoća i mesnih prerađevina. Prestanite sa pušenjem duvana i ispijanjem alkohola. Fizička aktivnost nije samo za mlade!

 Održavajte normalnu telesnu težinu ili potražite savet dijetologa kako da zdravo i bez posledica smanjite kilograme.

 

Savetovalište za pravilnu ishranu

 Nenad Đorđević

ZZJZ „Timok“ Zaječar

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *