JELIČIĆ: TVRDNJE O ŠTRAJKU ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU LAŽNE

Miloš Jeličić

Povodom natpisa koji su se pojavili na društvenim mrežama o navodnom štrajku zaposlenih u javnom sektoru, održana je danas konferencija za novinare na kojoj je Miloš Jeličić, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Bor demantovao takve tvrdnje ističući da zaposleni tako nešto ni u jednom trenutku nisu planirali.

– Priča oko isplate solidarne pomoći za zaposlene u javnim ustanovama i Gradskoj upravi je dobila neku političku konotaciju i želim da saopštim da ne učestvujemo na taj način ni na strani pozicije a ni opozicije. Tu smo da partnerskim odnosom sa ljudima koji vode ovaj grad dođemo do kompromisnog rešenja za sve zaposlene na teritoriji grada. Provlačilo se da ćemo na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Bora da izvršimo upad i neki protest,  i to  demantujemo. Juče smo tražili prijem kod gradonačelnika i danas smo imali sastanak i postigli dogovor. Mi nismo divljaci, ne stojimo ni na jednoj strani i ovo nema veze sa politikom već sa socijalnim statusom zapošljenih koji želimo da popravimo-naglasio je Jeličić.

On je dodao da je sa zaposlenima u komunalnim preduzećima dogovor postignut još u aprilu.

-Pojedina komunalna preduzeća su isplatila solidarnu pomoć a sada smo dogovorili da se narednim rebalansom budžeta isplate i ostali a tu spada Gradska uprava, Sportski centar, PU “Bambi”,  Centar za kulturu, Muzej, čiji su radnici  u daleko lošijoj materijalnoj situaciji jer je velika većina zapošljenih na minimalnoj zaradi i pokušavamo na svaki način u saradnji sa Gradskom upravom i gradonačelnikom postignemo dogovor i poboljšamo njihov materijalni status.  Imamo korektan odnos i u tom pravcu i teku pregovori.  Uvek nastojimo da rešenje dobijemo razgovorom i dogovorom i uvek smo nailazili na razumevanje-dodao je Jeličić.

Aleksandar Milikić

Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora je podsetio da se i ranijih godina  iz budžeta isplaćivala solidarna pomoć  kako je to zakonom i propisima uređeno.

-Nažalost, desilo se da od te priče oko isplate solidarne pomoći  vrši politizacija. Svesni smo situacije u gradu Boru gde  je privredni rast visok, i zarade u nekim preduzećima  mnogo više nego u javnom sektoru. Prosečna zarada u Boru je skoro 96 300 dinara a u Ziđinu skoro 117 hiljada dinara, za razliku od javnih ustanova gde zaposleni imaju nekoliko puta niža primanja i to je velika razlika. Sa druge strane Zakon o javnim ustanovama sprečava da možete isplatiti veću zaradu propisanu zakonskim aktom , ustanove sporta, kulture, turizma i Gradska uprava imaju  zarade koje propisuje država Srbija. Nama je na prvom mestu naš sugrađanin ali moramo naći balans i način kako to nadomestiti i  isplatiti i to ćemo i učiniti-kazao je Milikić.

Sa predstavnicima sindikata vođeni su razgovori i oko poboljšanja rada javnih preduzeća i njihovom pozitivnom poslovanju.

-Razgovarali smo i kako da izvršimo transformaciju Sportskog centra da pređe iz javne ustanove u doo koji će poslovati pozitivno, kako da uredimo odnose u ustanovama da podignu svoje programe i kroz svoje poslovanje nađu način i model da se povećaju zarade zaposlenima. Javna preduzeća podižemo iz negativnog poslovanja. Najveći problem nam je Toplana, odvajamo sredstva da se kupe dva nova kotla na gas, radi se rekonstrukcija jednog kotla na gas i to radimo zbog građana ali i zbog preduzeća koje posluje negativno. Vodovod stabilno posluje kao i 3.oktobar, podigli su zarade, Javno stambeno preduzeće je uvek imalo dobre zarade, razlika je u primanjima između javnih ustanova i preduzeća i tu smo da damo predloge da se situacija poboljša. Javna preduzeća i ustanove treba da budu servis grada Bora-dodao je Milikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *