KINEZI DAJU KRV ZA POVREĐENE U BEOGRADU I MLADENOVCU

Foto: A. Repeđić/Srbija Ziđin Koper

Čuvši za veliku tragediju u Beogradu i Mladenovcu, rukovodstvo majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin  Koper i kompanijska Služba bezbednosti i zdravlja na radu, u saradnji sa opštinskim Crvenim krstom, organizovali su danas akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, saopštili su iz kompanije Srbija Ziđin Koper.

U saopštenju se ističe da su u akciji učestvovali zaposleni u majdanpečkom ogranku Srbija Ziđin Koper, ali i građani Majdanpeka koje humanitarna organizacija iz ovog grada ima u evidenciji dobrovoljnih davalaca krvi.

-Velika tragedija se dogodila u Beogradu i Mladenovcu. Pogodila nas je ta vest, plakali smo kada smo čuli. Zbog toga smo i organizovali ovu akciju, želja nam je da pomognemo što više. Posebno sam osetljiv na decu, a najmanje što sam mogao da učinim je da dam krv – rekao je izvršni zamenik direktora Rudnika bakra Majdanpek Guangbin Zheng, koji je sa još 15-ak svojih sunarodnika među prvima stao u red da da krv za povređene đake iz Beograda i ljude iz Mladenovca.

-Crveni krst ima odličnu saradnju sa majdanpečkim ogrankom kineske kompanije Srbija Ziđin Koper. Zaposleni redovno i masovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, tako da rudarska solidarnost nije mit, već realnost koju oni tradicionalno potvrđuju – rekla je Natalija Trajković iz humanitarne organizacije u ovom gradu.

Na stolicu za davanje krvi je za samo tri sata selo više od 40zaposlenih u Rudniku bakra Majdanpek, a transfuziolog Dragan Mirijević je siguran da će ovo biti jedna od najuspešnijih akcija dobrovoljnog davalaštva u ovom gradu.

-U Majdanpeku organizujemo ovakve akcije jednom ili dva puta mesečno, a u proseku sakupimo oko 60 jedinica krvi. Nadam se da ćemo sada premašiti tu cifru, prvenstveno zbog saradnje sa kompanijom Ziđin – kazao je doktor Mirijević.

Uz poruku da “svi treba da se ujedinimo u ovakvom trenutku”, krv je danas sedmi put dala i Majdanpečanka Marina Zarkov Mićić.

– Redovan sam davalac krvi jer smatram da su ovakve akcije lepe i, pre svega, humane. Mnogo zlodela nas je zadesilo u poslednje vreme, pa bi bilo dobro da se one organizuju češće.

Sličnog mišljenja je i rukovodilac majdanpečke flotacije DejanVukomanović, koji je takođe redovan davalac krvi.

–   Jesam doborovljni davalac, ali to i nije toliko važno. Sada treba razmišljati na koje sve načine možemo da pomognemo jer se desila velika tragedija, ne ponovila se!

                                                                         

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *