KOMPANIJA RAKITA NA ‘’MEDONOSNOM PUTU’’

Ispunjavajući ulogu društveno odgovorne kompanije, Rakita je tokom ove godine, u saradnji sa Udruženjem pčelara “Slatina”, pokrenula Program razvoja pčelarstva u ovom selu. Program se zasniva na prepoznavanju potreba pčelara u ovom kraju, kao i obezbedjivanju repromaterijala koji će omogućiti da se pčelarstvo podigne na viši nivo.

Održivost pčelarskog posla je osnovni cilj ovog programa i kompanija Rakita kroz implementaciju sredstava ima cilj da pčelarima omogući određenu dozu ekonomske održivosti, dakle da pčelarstvo u ovom kraju postane što više isplativo.

Prvi preduslov koji je trebalo ispuniti u ovom pogledu je obezbedjivanje repromaterijala koji će pčelarima omogućiti bolje pčelarske prinose. Konkretno, reč je o podizanju što više parcela medonosnog bilja koje će omogućiti što duži period pčelinje paše. Naravno, da bi se ovaj cilj ostvario, potrebno je obezbediti preduslove za tako nešto, a to je priprema zemljišta. Upravo u ovoj fazi svaki pčelar dobija 85 litara goriva, 300 kg đubriva, kao i 10 kg semena facelije. Prema planu, u proleće naredne godine svaki pčelar će dobiti po 20 sadnica medonosnog rastinja.

– Naša ideja, kao društveno odgovorne kompanije, je da kroz saradnju sa lokalnom zajednicom prenesemo poruku šta znači imati nov projekat, nove mogućnosti za razvoj jedne opštine, u ovom slučaju čak i razvoj celog regiona. U sklopu ove pomoći, kompanija Rakita je obavila i ispitivanje kiselosti zemljišta kako bi obezbedili da se odaberu vrste medonosnog drveća koje može lakše da se primi na postojećem zemljištu. U ovom slučaju, za ovaj program saradnje sa kompanijom Rakita prijavilo se 13 pčelara iz Slatine-kazao je Aleksandar Vulović, predstavnik Rakite ispred sektora za ishodovanje dozvola i komunikacije.

Učinak ovog programa biće prepoznat u narednim godinama kada sadnice medonosnog bilja omoguće preko potrebnu produženu pčelinju pašu.

-Ovo je još jedan primer dobre saradnje između kompanije Rakita i lokalnog stanovništva, odnosno pčelara iz Slatine. Ova donacija nama mnogo znači, pogotovu što se radi o pomoći oko pčelinje paše. Dogovorili smo se da ova pomoć traje u dužem periodu. Položaj pčelarstva u selu Slatina, pa i celoj Srbiji, su sve nepovoljniji što se tiče pčelinje paše. Uz ovu pomoć ćemo zasaditi veći broj medonosnih biljaka i drveća u blizini svojih košnica sa pčelama. Ukoliko bismo nastavili u ovom pravcu, za 10-ak godina Slatina bi cela bila pošumljena medonosnim drvećem i time stala u red značajnijih proizvođača meda-rekao je Nebojša Buzej, predsednik Udruženja pčelara ‘’Slatina’’.

Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila i donaciju u vidu predavanja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, na temu “Bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje”.

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini iznosi oko 600.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *