LOKACIJA ZA PRESELJENJE “KRIVELJA” POVRŠINE 20 KVADRATNIH KILOMETARA

Gradsko veće grada Bora usvojilo je predlog preporuke kojim se preporučuje Ministarstvu rudarstva i energetike da u postupku izrade prostornog plana području posebne namene Borskog – majdanpečkog rudarskog basena – programskih osnova za preseljenje naselje Krivelj i drugih naselja izuzme od daljih rudarskih istraživanja i aktivnosti područje od 20 km2.

-Ova odluka se odnosi na proces preseljenja sela Krivelj.  Pre četiri meseca su meštani sela Krivelj obišli potencijalne lokacije i iskazali želju i potrebu za lokaciju koja im se svidela. Zahtevali smo da se uzme veći obim zaštićenog područja za izgradnju novih naselja na teritoriji grada, tako da će ta lokacija biti obuhvaćena sa 20 kilometara kvadratnih. Kako se bude razvijao grad Bor planiramo da formiramo još jedno naselje tzv Bor3. U narednom periodu treba da se meštani Krivelja na zboru u selu izjasne,  zatim i kompanija Ziđin ka ministarstvu, a onda sledi da ministarstvo donese odluke i da krenemo sa radom. Ideja je da se do početka 2023.godine usvoje planska akta na lokaciji koja je definisana a to je tromeđa između Zlota, Šarbanovca, Metovnice i deo Brestovca i da se krene sa procesom preseljenja-kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

On je naglasio da je uporedo  grad Bor i u procesu izrade  urbane komasacije.

-U septembru ćemo na sednici Skupštine  dati na usvajanje plan urbane komasacije na lokaciji između Bora 2, Brestovca i naaelja Sunce, gde će biti izdvojeno 163 parcela od po 16 ari, gde će biti omogućena slobodna individualna gradnja i na jednoj od narednih sednica Skupština ćemo tražiti administrativno od Vlade Srbije da nam  svo zemljište u zoni plana detaljne regulacije prenese na grad Bor, tj zemljište u zoni plana gradnje novog naselja a to je iznad sela Brestovac, ispod naselja Bor2, gde imamo 45 hektara da i tu uradimo plan detaljne regulacije i da izgradimo naselje slično naselju NGC-dodao je Milikić.

Usvojeno je i rešenje o upućivanju Srećka Zdravkovića, člana Gradskog veća na službeni put u Rumuniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *