“MALINIK 2017“: OD BUNJEVACA DO MAKEDONACA

U organizaciji Udruženja građana „Village“, od 24 do 27. avgusta, organizovan je sedmi po redu Međunarodni festival folklora „Malinik 2017“. Na festivalu je učestvovalo preko 200 članova kulturno-umetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Vojvodine i uže Srbije.

Festival je počeo, 24.08.2017. godine, otvaranjem  međunarodne izložbe  fotografija sa foto safarija „Dobra i loša zemlja 2017“ u Narodnoj biblioteci u Boru, nakon čega je održan koncert  “Savremena obrada izvorne vlaške muzike“. Izvođači su bili Bojan Čukić i Dragoljub Firulović – Firul. Folklorni nastupi održani su u Metovnici , Brestovcu i Manastirici, opština Petrovac na Mlavi.

Svetlana Anđelković, član udruženja i portparol za odnose sa medijima, pozdravljajući goste i domaćine u Metovnici je, pored ostalog, istakla i programsku misiju udruženja:

-Udruženje građana „Village“ se bavi, pre svega, zaštitom naše kulturne baštine, ali i negovanjem multikulturalnosti. Zato je vrlo bitno da “Malinik“ prikaže kulturu drugih sredina i naroda, a da mi našim gostima pokažemo naše kulturno stvaralaštvo i turističke potencijale kojima raspolažemo-rekla je Anđelkovićeva.

Jugoslav Đorđević, predsednik Skupštine Udruženja građana „Village“ je podsetio da se ova manifestacija održava sedmu godinu zaredom.

-Do sada smo od lokalne samouprave dobijali samo deklarativnu podršku. Imamo obećanje Aleksandra Milikića, novog predsednika Opštine Bor, da ćemo, nakon sedam godina organizovanja ovog festivala, iduće godine biti uvršteni u program manifestacija od značaja za opštinu Bor i konačno dobiti i konkretnu podršku. Na fetival “Malinik“ godinama dolaze KUD-ovi iz nama prijateljskih i susednih država i mi smo promoteri našeg kulturno-umetničkog nasleđa, našeg turizma i naše gostoljubivosti-rekao je Đorđević.

Pored nezaobilaznih folklornih nastupa, tokom festivala organizovana je i izložba tradicionalnog pokućstva ovog kraja, spremanje i izložba etno jela ,prodajna izložba suvenira, meda, sireva i rakije.

Organizator festivala je UG „Village“ u saradnji sa suorganizatorima.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *