MILIKIĆ: BUDUĆNOST SU MLADI I DECA

 – Budućnost su mladi i deca zato i najviše ulažemo u škole i vrtiće. Cilj nam je da mladi imaju uslova za adekvatno školovanje, mogućnost da se razvijaju i sutradan budu uspešni ljudi. U proteklih godinu dana najviše novca je izdvojeno upravo za osnovno, srednjoškolsko i predškolsko obrazovanje, kao što smo dosta izdvojili i za populacionu politiku. Stvaramo uslove da škole budu bolje, širimo kapacitete kada je reč o Predškolskoj ustanovi „Bambi“ i otvaramo novi vrtić, radimo rekonstrukciju školskih objekata u celini, radimo na tome da deca imaju besplatne udžbenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, naredne godine ćemo zanoviti klupe i stolice u školama za sve đake, poboljšati energetsku efikasnost, urediti učionice, kako bismo 2020. godine obezbedili besplatne udžbenike i za učenike od petog do osmog razreda. Mislim da smo na dobrom putu kada je školstvo u pitanju– izjavio je za nedeljnik „Timočke“ Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora.

On je naglasio da su građevinski radovi na uređenju objekta u naselju Novi gradski centar, gde će biti otvoreno novo obdanište gotovi i da je preostalo opremanje vrtića nameštajem i neophodnim rekvizitima.

-U novom obdaništu u naselju NGC biće smešteno 120 deteta u pet vaspitnih grupa i biće otvorena jedna razvojna grupa. Postoji potreba i ima prostora za formiranje i šeste grupe što ćemo sagledati  naredne godine jer to daje prostora da se primi određen broj dece preko planiranih 120, što će svakako još više smanjiti listu čekanja –kazao je Milikić.

Prvi čovek grada Bora je naglasio da će podržati svaki predlog oko upošljavanja neophodnog stručnog kadra kada je reč o potrebama rada sa decom koja borave u vrtićima.

Podaci PU „Bambi“

-Podržaću svaki predlog jer su nam deca najbitnija i ako Vlada Srbije dozvoli naravno da ćemo zaposliti još radnika odgovarajuće struke ukoliko za tim postoji potreba za adekvatnije uslove i bolji rad sa mališanima, što je i naš cilj – dodao je naš sagovornik.

Gradonačelnik je istakao da je jedino validna ocena stručnjaka o tome postoji li mogućnost da se u objektu Mulen ruža gradi novo obdanište.

– Kada je reč o Mulen ružu, lokacija je interesantna i to se svi slažemo, a da li odgovara uslovima za otvaranje obdaništa konačnu reč daće građevinski inženjeri, urbanisti, planeri, i nećemo o tome zaključivati na osnovu nekih neproverenih činjenica. Stručnjaci će nakon obilaska terena dati stručne procene i tada će se utvrditi da li taj objekat odgovara za otvaranje vrtića. Uradiće se studija izvodljivosti nakon čega ćemo imati kompletniju sliku o tome da li je to moguće planirati u tom objektu ili na nekom drugom mestu.  Realno je da moramo da se bavimo proširenjem kapaciteta ustanove. Mislim da je neophodno da u narednom periodu stvorimo klimu da se kao i u velikim gradovima Beogradu, Nišu, Novom Sadu, pa i u Kruševcu, Kraljevu, krene sa idejom partnerstva ili javno privatnog partnerstva pa da se između ostalog formiraju grupe ili obdaništa na nivou javno privatnog partnerstva. To je mnogo jeftinije za grad, a sa druge strane daje se prostor za razvoj privrede i biznisa. Kako se sada radi, povećava se broj zaposlenih u javnom sektoru, kao grad preuzimamo direktno pritisak na budžet, a kroz javno privatno partnerstvo, koje funkioniše u mnogim mestima širom Srbije, ćemo preuzeti neke obaveze ali ne u toj meri kao kada sami otvaramo obdaništa. Vrlo brzo ćemo o tome i diskutovati javno u 2019. godini i pokušati da na najbolji način rešimo problem sa nedostatkom mesta u obdaništima za potrebe smeštaja dece – kazao je Milikić.

On je naglasio da je neophodno razmotriti na koji način i pod kojim uslovima usluge pruža Predškolska ustanova „Bambi“.

-Ustanova dobro radi i jako je bitno da zaista ne postoji nikakav problem u funkcionisanju i kontroli. Sa druge strane treba ozbiljnije sagledati uslove pod kojima se primaju deca u vrtiću. Ima velikog broja roditelja koji nisu radno angažovani a deca su im u obdaništima, što je dobro zbog socijalizacije dece, ali sa druge strane ima i roditelja koji su u radnom odnosu a nemaju mesta za decu u vrtićima. Tu treba postaviti balans i trajno rešiti pitanje kako da se na pravi način izađe u susret svima,  kako da se sačini lista čekanja, na koji način i po kom redosledu da se primaju deca u obdaništima, i mislim da ustanova treba ozbiljnije da se pozabavi tim pitanjem – tvrdi Milikić.

On ističe da je neophodna reaorganizacija poslova i obaveza u celokupnom javnom sektoru.

– Neophodno je da se sistem pokrene, da shvatimo da je grad u svakom trenutku tu za predškolsku ustanovu ali i da ustanova mora sama da se reorganizuje i da neke stvari koje su neophodne a tiču se i samih finansija sama pokrene i  postavi na nivo funkcionalnosti iako ponavljam, PU dobro funkcioniše. Mislim na uređenje infrastrukturnih objekata i na sve ono što bi možda trebala ustanova da radi samostalno. Kompletan javni sektor i ustanove u gradu su nekako ditrektno naslonjeni na gradski budžet i mislim da je potrebno uneti jednu ozbiljnu promenu a to je da svako od njih treba biti nezavistan u svom radu. Tražimo odgovorno funkcionisanje svih ustanova i javnih preduzeća a to znači da  sami moraju da počnu da razmišljaju tržišno a onda i funkcionalno – ističe Milikić.

Projekat „Sve je stalo samo deca rastu“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Bora. „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *