MINISTARSTVO POTVRDILO DA SE U BORU NE GRADI NUKLEARNA ELEKTRANA

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile objave o mogućoj izgradnji nuklearne hidrocentrale u gradu Boru koje su uznemirile javnost gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić, kontaktirao je Ministarstvo rudarstva i energetike kako bi se uverio u verodostojnost dokumenta potpisanog od strane resornog ministra 2020.godine, saopštila je press služba grada Bora. Tim povodom je gradonačelnik grada Bora održao konferenciju za novinare kako bi javnosti predočio odgovor Ministarstva rudarstva i energetike i kompanije SZC.

-Ministarstvo je kontaktiralo kompaniju “Serbia Zijin Copper” i u zvaničnom odgovoru koji je gradonačelnik dobio, istaknuto je da kompanija nikada nije razmatrala mogućnost izgradnje modularnog nuklearnog reaktora za proizvodnju električne i toplotne energije. Kompanija “Serbia Zijin Copper” se opredelila da gradi i koristi obnovljive izvore energije, navodi se u saopštenju.

Dodatno iz kompanije ističu da nikada nisu dali nalog svojim predstavnicima da podnesu zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike za tumačenje zakona u vezi sa nuklearnom energijom. Takođe , kompaniji nije poznat dopis Ministarstva rudarstva i energetike koji se pojavio u javnosti.

Odgovarajući na pitanja gradonačelnika, Ministarstvo rudarstva i energetike je potvrdilo da nije razmatralo mogućnost instaliranja modularnih nuklearnih reaktora na teritoriji grada Bora. Prema zvaničnom saopštenju ministarstva takvi proizvodni pogoni nisu predviđeni planovima razvoja energetske infrastrukture u ovom regionu.

One comment on “MINISTARSTVO POTVRDILO DA SE U BORU NE GRADI NUKLEARNA ELEKTRANA

  1. Nenad C kaže:

    Grradonačelnik bora je POTVRDIO SUTENTIČNOST ovog dokumenta Ministarstva.
    Sve ostalo su bajke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *