NA LIKOVNI KONKURS PRISTIGLO 118 RADOVA

Na likovni konkurs „Trajanov most: između mašte i istorije“ koji je raspisan u okviru realizacije projekta  „EU za kulturno nasleđe i turizam“   prostiglo je 118 radova kladovskih osnovaca.
Namera likovnog konkursa bila je da učenici  kroz svoj umetnički izraz i istraživački rad prikažu kako je izgledao Trajanov most i da stvore što realniju sliku o jednom od najvećih mostova na Dunavu. Svojim viđenjem Trajanovog mosta nagrade su zaslužili učenici od četvrtog do osmog razreda iz pet osmogodišnjih škola sa područja opštine Kladovo njih desetoro- navela je Žaklina Nikolić  direktorka Centra za kulturu.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
-Za nas je važno ne samo da obnovimo spomenike, nego da i deca budu zainteresovana za kulturno-istorijsko nasleđe jer je to bitno za očuvanje identiteta- kazao je Aleksander Bec, tim lider projekta EUza za kulturno nasleđe i turizam prilikom dodele nagrada autorima najboljih radova.
Trajanov most sagrađen početkom II veka po naredbi rimskog cara Trajana sa svojih 1.097,5 metara dužine oko hiljadu godinu važio je za najduži most na svetu. Ostaci Trajanovog mosta, koji se svrstava u red najznačajnijih dela rimskog građevinarstva nalaze se nekoliko u zoni prigradskog naselja Kostol kod  Kladova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *