NA TERITORIJI GRADA BORA ZA GLASANJE NA REFENDUMU ODREĐENA 47 GLASAČKA MESTA

Za referendum o Promeni ustava u oblasti pravosuđa koji će biti održan u nedelju 16.januara, na teritoriji grada Bora su određena 47 glasačka mesta, na kojima će građani moći da izađu i da se izjašnjavaju na referendumsko pitanje.

-Imenovani su svi glasački odbori za svako glasačko mesto i juče  smo završili obuku na kojoj je bilo 200 polaznika članova imenovanih glasačkih odbora. U toku današnjeg dana će gradska izborna komisija od republičke izborne komisije  preuzeti kompletan materijal,  i dobili smo  dovoljne količine sprejeva i zaštitnih maski i rukavica. Mi smo kroz obuku skrenuli pažnju svim članovima glasačkog odbora da moraju da vode  računa da na samom ulazu na glasačko mesto mora biti istaknut znak da mora da se drži potrebno odstojanje, i da mora da se nosi maska i da se maska na glasačkom mestu može skinuti samo dok se vrši identifikacija glasača, kao i  da su svi koji su na glasačkom mestu u obavezi da nose maske i da članovi glasačkog odbora, takođe, nose i rukavice i da što češće vrše dezinfekciju rukavica-rekla je Ljubinka Jelić, načelnica Gradske uprave grada Bora.

Ona je naglasila da će se u toku današnjeg dana preuzeti izborni materijal, koji će gradska izborna komisija  sutra od 12 časova  podeliti svim glasačkim odborima.

-Jedna novina koja se malo razlikuje od prethodnog glasanja je činjenica da 48 sati pre otvaranja glasačkih mesta, lica koja su nemoćna ili sprečena da dođu da glasaju na glasačkom mestu mogu da se obrate nama i mi pripremamo spiskove i obaveštavamo  glasačke odbore da ta lica žele da glasaju van glasačkog mesta. I na sam dan glasanja, nemoćna i sprečena lica imaju pravo da se obrate samom glasačkom odboru lično ili preko nekog lica koje oni odrede i da im se omogući da glasaju. Gradska uprava je štamplaa pozive koji se dele građanima, ali nije neophodno, niti obavezno, da glasač na glasačkom mestu ima obaveštenje o mestu, vremenu i glasačkom mestu gde treba da glasa, iako nema obaveštenje, glasački odbor je u obavezi da tom građaninu, ukoliko je upisan u glasački spisak i ima ličnu kartu ili pasoš važeći , i nije glasao na drugom glasačkom mestu,  omogući da glasa -dodala je Jelićeva.

U birački spisak koji je zaključen 31.12.2021. godine, ukupno je 40 973 upisanih glasača.

Glasačka mesta će u nedelju 16.januara biti otvorena u sedam sati ujutru a zatvaraju se  u 20 časova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *